Delft

De grachten van Delft doorkruisen en omringen de oude binnenstad. Dit stadsdeel telt ongeveer 10.000 bewoners en is dus beperkt van omvang. Toch was Delft ooit één van de grootste en belangrijkste steden van Holland. De binnenstad is nadien ontkomen aan de meeste vernieuwingsdrang en is daardoor fraai bewaard gebleven.

Kenmerken

  • type vaartocht :  stadsdoorvaart 

  • in de stad is alleen elektrisch varen toegestaan en dat alleen voor vergunninghouders

  • karakteristieken : smalle grachten, prachtige historische grachtenpanden, voormalige VOC-panden met o.m. het Armamentarium en fraaie oude boogbruggen 

  • het bevaarbare gedeelte omvat maar enkele grachten

  • de grachten worden in het voorseizoen ontdaan van fietsen en winkelwagentjes

  • diepgang overal rond 1m

  • beperkingen : de beperkte toegang zal vermoedelijk betekenen dat je bent aangewezen op het lokale rondvaartbedrijf

 

Van jong tot oud werd bier gedronken omdat men dat minder ongezond achtte dan de alternatieven.

  

Aan de ‘toertochten per motorboot’ van deze website voegen we elke maand een toertocht toe die is ontleend aan het boek ‘Hollands water’. Wellicht doen wij je er een plezier mee op dit boek (300 pagina’s puur vaarplezier) te wijzen als een geslaagd cadeau.

Je kunt het hier bestellen. 

© Pim van der Marel 2024

Rijn-Schiekanaal

Het Rijn-Schiekanaal loopt dwars door de stad. Vroeger was het een onderdeel van de stadsverdedigingsgracht en was het de natuurlijke rand van de stad. Op de oude stadskaarten kun je zien dat de huidige loop eigenlijk niet veel afwijkt van vroeger. Dat merk je ook aan wat je er kunt zien. Komende vanaf Den Haag kom je twee bewaard gebleven waltorens uit de 16e eeuw tegen : de Sint Huybrechtstoren en de Rietveldse Toren. En verderop kom je bij de enige bewaard gebleven stadspoort, de Oostpoort. Dat is een combinatie van landpoort en waterpoort, met elkaar verbonden door een oude stadsmuur. De poort dateert van rond 1400.

Zuidkolk

Aan de Zuidkant van de stad ligt de Zuidkolk met de passantenhaven van Delft. Deze haven zelf is minder bijzonder dan zijn locatie. De Zuidkolk is namelijk een plek die bol staat van de historie. In 1614 werd de fortificatie voor de Schiedamse Poort afgegraven, waardoor een driehoekige haven ontstond. De situatie die daarna bestond is vastgelegd op het beroemdste stadsgezicht uit de Gouden Eeuw. De plek waar Johannes Vermeer dit 'Gezicht op Delft' schilderde is gemarkeerd met een monument. Of het een fraai monument is, mag een ieder zelf beoordelen. Feit is dat De Zuidkolk nog diezelfde karakteristieke driehoekige vorm heeft. Feit is ook dat je in De Zuidkolk ligt op een plaats waar in diezelfde Gouden Eeuw het  hart van de economie klopte. Met de eigen Delftse VOC-kamer en verderop de eigen 'Delfshaven' was het vaarverkeer hier voor die tijd extreem druk. De stad vaardigde dan ook verordeningen uit om dat vaarverkeer in goede banen te leiden. De haven had een klok en een bel waarmee die verordeningen kracht werd bijgezet. Als je je dat allemaal realiseert, is de Delftse passantenhaven een plaats waar je geweest wilt zijn. 

Grachtenstelsel

Het grachtenstelsel had van oudsher alle functies die grachten vroeger hadden. Transport en afwatering liggen voor de hand, evenals verdediging. Maar het waren natuurlijk destijds ook de riolen van de stad. De stad dankt haar ontstaan in de 11e eeuw aan een gegraven gracht, een 'delf'. En dankt daaraan dus ook haar naam. De rest van het grachtenstelsel heeft zich daar later omheen ontwikkeld. Het grachtenwater werd in de Middeleeuwen gebruikt voor de bierproductie. Weinig bekend is dat in de stad in de 15e eeuw meer dan 200 brouwerijen waren gehuisvest. Daarmee was Delft veruit de belangrijkste bierproducent van Holland. Bier was in die tijd volksdrank nummer één. Het werd van jong tot oud gedronken omdat men dat minder ongezond achtte dan de alternatieven. 

Monumentenbolwerk

Delft is met zo’n 1500 monumenten een regelrecht monumentenbolwerk. Om die reden zou het weinig moeite zijn om allerlei bijzondere onderdelen te gaan opsommen waar je langs vaart. Als enig voorbeeld noemen we het bevoorradingsluik van het Prinsenhof, waar vermoedelijk het bier voor de vader des vaderlands werd uitgeladen. Dat wil je vast niet gemist hebben ….

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond

}