Westland en Midden-Delfland

Westland en Midden-Delfland

Waarschijnlijk ken je deze regio als glastuinbouwgebied in de driehoek Rotterdam, Hoek van Holland en Den Haag. Voor de aanvoer naar de veiling waren de tuinders in dit gebied van oudsher aangewezen op vaarwegen. Inmiddels worden die vaarwegen niet meer voor hun oorspronkelijke doel gebruikt. Maar ze liggen er nog wel en bieden een uitgestrekt vaarwegennet aan de recreatievaart. Het zou kunnen dat een gebied met kassen voor de glastuinbouw je niet aantrekkelijk lijkt. Maar dan loop je wel iets mis.

Kenmerken 
  • type vaartocht : verkennen van een specifiek vaargebied
  • kenmerken : landelijk, historisch (Midden-Delfland) en agrocultuur met kassen (Westland)
  • laagste vaste brug : reken op 1m55
  • diepgang : 1m
  • overige beperkingen : maximumsnelheid 6 km/u
Hoewel je Vlaardingen natuurlijk associeert met het Rotterdamse Havengebied is daar op de Vlaardingervaart niets van te merken.

Aanvaarroute

Je kunt het gebied vanaf het Rijn-Schiekanaal invaren via drie aanvaarroutes. In de eerste plaats vanuit de passantenhaven in Delft via de Westsingelgracht, Buitenwatersloot en Gaag. In de tweede plaats tussen Delft en Rijswijk via de Kerstanjewetering. En tenslotte vanuit de Laakhaven in Den Haag via de Strijp en de Reinerwatering. Wij nemen de Kerstanjewetering.

De tekst hiernaast omvat highlights uit het gelijknamige hoofdstuk van het boek 'Hollands water'. Zin in het hele verhaal en nog 44 andere hoofdstukken over vaargebieden en steden ? Ga naar de site of bekijk eerst het inkijkexemplaar!

© Pim van der Marel 2022

Zweth

Na een tweetal bochten komen we op de Zweth, die hier nog even de Dulder heet. Aan stuurboord doemt daar al snel de Schaapweimolen op. Dat is een fraaie achtkantige poldermolen. De huidige versie dateert uit 1826 als opvolger van de volledig verbrande voorganger uit 1601. Omdat de molen in het tracé van de A4 stond, is deze in 1988 een dikke kilometer westwaarts verplaatst. Als we even pauzeren om op de waterkaart van het gebied te kijken, zijn we verrast door de uitgebreide mogelijkheden. Je kunt zelfs bijna naar het strand varen !

 

Cittaslow

Aan het eind van de Zweth komen we aan op een viersprong, waar we bakboord uit de Verlengde Strijp op gaan. Vervolgens varen we via de Blakervaart en de Zijde naar Schipluiden. In het traject vanaf de viersprong zitten wel een paar fraaie gedeelten. Maar op het merendeel van dit stuk merk je dat je door een glastuinbouwgebied vaart. Je ontkomt op dit gedeelte dan ook niet aan kassen. We varen hier aan op Midden-Delfland, de eerste Nederlandse gemeente die het cittaslow-keurmerk heeft ontvangen. Het is een van oorsprong Italiaans keurmerk, dat letterlijk 'langzame stad' betekent. Daarvoor moet je voldoende punten behalen op verschillende gebieden : leefomgeving, landschap, streekproducten, gastvrijheid, milieu, infrastructuur, cultuurhistorie en behoud van identiteit. In Midden-Delfland staan geen kassen en het gebied heeft met Schipluiden een aantrekkelijk historisch pareltje te bieden.

 

Vlaardingervaart

Hoewel je Vlaardingen natuurlijk associeert met het Rotterdamse Havengebied is daar op de Vlaardingervaart niets van te merken. Die is op sommige punten bijna idyllisch te noemen. De vaart is in recreatief opzicht een belangrijk verbindingswater.  Op een mooie dag in het weekend kan het hier druk zijn met bootjes. Vanwege de hoogtebeperking zijn dat in de eerste plaats sloepen, vletten en tenders. Maar er wordt ook wel gezeild. Dat komt omdat je hier in de buurt komt van de Foppenplas. Op deze plas kom je vanzelf als je stuurboord uit de Noordvliet of de Boonervliet op vaart. Deze Vlieten eindigen beide bij een sluis. De Noordvliet bij de Monstersche sluis en de Boonervliet bij een spuisluis. Een voorloper van de Monstersche sluis stond aan de wieg van Maeslantsluys, het tegenwoordige Maassluis. De Monstersche sluis is alweer een tijdje open. Ze wordt gedraaid door vrijwilligers. Die draaien op vaste tijden op de laatste paar dagen van de week. Je kunt dus ook weer hier naar de Maas, die hier Het Scheur heet.

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond