De Wiericke’s
Tussen de Hollandse IJssel en de Oude Rijn liggen de Dubbele Wiericke en de Enkele Wiericke. De Dubbele Wiericke loopt van de Goejanverwellesluis naar het plaatsje Nieuwerbrug aan de Rijn, tussen Woerden en Bodegraven. Evenwijdig daaraan loopt zo’n anderhalve kilometer westwaarts de Enkele Wiericke.
Karakteristieken
- type vaartocht : verbindingswater (lengte 8 km) tussen 2 rivieren
- kenmerken : weilandgebied, landelijk, natuur
- laagste vaste brug : 2m10
- diepgang : niet eenduidig, maar met 1m50 lukt het in ieder geval
- overige beperkingen : grootte van de boot maximaal 19m * 4m
In de Goejanverwellesluis is elke eeuw wel iets bijzonders gebeurd. Wilhelmina van Pruisen werd er bijvoorbeeld op 28 juni 1787 aangehouden. Als je de ogen sluit en je inleeft, kun je het wapengekletter uit die tijd nog bijna horen ….
De tekst hiernaast omvat highlights uit het gelijknamige hoofdstuk van het boek 'Hollands water'. Zin in het hele verhaal en nog 44 andere hoofdstukken over vaargebieden en steden ? Ga naar de site of bekijk eerst het inkijkexemplaar!
© Pim van der Marel 2022
Tweevoud
De Wiericke diende oorspronkelijk voor de afvoer van polderwater naar de Rijn. Maar kunnen lozen bij eb maakte verbinding met de Hollandse IJssel aantrekkelijk. En dan kon ook overtollig water van de Rijn worden geloosd. Dus werd de (Enkele) Wiericke al in de 13e eeuw doorgetrokken. Bovendien werd kort daarna de Dubbele Wiericke gegraven met hetzelfde doel.
Sluis met historie
De Goejanverwellesluis sluit de Dubbele Wiericke aan op de Hollandse IJssel. De sluis dateert oorspronkelijk uit de 14e eeuw. In de loop van de eeuwen is deze regelmatig gemoderniseerd en vernieuwd. De laatste renovatie is van 2015. Desondanks wijkt de huidige vorm niet veel af van hoe de sluis er in de 17e eeuw uitzag. De sluiskolk is 33 meter lang en 4m40 breed. De vaste brug erover zorgt voor een hoogtebeperking tot 2m10. Pas bij de laatste renovatie zijn de sluisdeuren elektrisch bedienbaar gemaakt. Zowel de sluis als de naastliggende sluiswachterswoning zijn Rijksmonumenten.
Enkele Wiericke
Voor de Enkele Wiericke geldt een vaarverbod. Door het Hoogheemraadschap is vooralsnog alleen een bijzondere vaarvergunning verstrekt aan een exploitant van elektrisch aangedreven trekschuiten. Op zich is het riviertje Enkele Wiericke niet zo interessant omdat het - vaartechnisch gezien – doodloopt. Maar voor peddelaars is er een aansluiting gemaakt met de Reeuwijkse Plassen. Voor sloepen, vletten en tenders wordt aan zo’n aansluiting gewerkt. De slotgracht van het Fort Wierickerschans maakt deel uit van de Enkele Wiericke. Dus aantrekkelijk is dit water zeker.
Dubbele Wiericke
Na het schutten vaar je de Dubbele Wiericke op door Hekendorp. Typisch zo’n dorp waar de tijd heeft stil gestaan, midden in het Groene Hart van Holland. Al snel maakt de bebouwing plaats voor uitgestrekte weilanden. Het gevoel van een overbevolkt gebied raak je hier vlug kwijt. Na een tijdje komen we aan in Hogebrug. In dit buurtschap ligt de Ruigeweidsebrug, een beweegbare brug die je zelf moet bedienen. Dat betekent uitstappen, slagbomen naar beneden, brug openen en vice versa. Dat zijn natuurlijk altijd de leukste onderbrekingen! Na de nodige slingers door de weilanden varen we aan op het dorp Driebruggen. Van de drie bruggen waaraan het dorp zijn naam dankt zijn er nog twee. Eén daarvan ligt over de Dubbele Wiericke. Voor deze Langeweidsebrug – een beweegbare brug – roepen we de brugwachter op met een drukknop. Gelukkig werkt het goed en komt de man snel aan gelopen. Vanuit Driebruggen gaat het met een flauwe bocht uitermate landelijk verder in de richting van de A12. De automobilisten onder ons zullen de naam van de Dubbele Wiericke kennen van het bordje bij deze snelweg. Na de nodige kilometers door de weilanden en wat vaste bruggen doemt de spoorbrug van het dorp Nieuwerbrug a/d Rijn op. Dit is een hefbrug waar een brugwachter van maandag t/m zaterdag van 10 u tot 17 u actief is. Wel vaak even wachten op de trein, want dit is de lijn Utrecht-Leiden. Vervolgens vaar je rechtdoor in de richting van de Oude Rijn waarvoor je nog door één beweegbare brug moet, bediend door de lokale brugwachter.
Bezienswaardig
Je bent aan het eind van de Wiericke een paar honderd meter verwijderd van de Tolbrug in het dorp Nieuwerbrug. De brug is niet bijzonder maar wel het feit dat het de laatste particuliere tolbrug in Nederland en zelfs – volgens eigen zeggen – in Europa is. De andere kant op heb je het Fort Wierickerschans uit 1672. Beide zijn aantrekkelijk om aan te leggen en eens goed te bekijken.