De regio Rivierengebied bestaat uit de volgende vaargebieden: IJssel, Arnhem tot aan Zwolle, Oude IJssel, Apeldoorns Kanaal, Bussloo, Nederrijn, Lek ten oosten van en inclusief Schoonhoven, Bijland, Merwedekanaal, Linge.
Watersport in de regio Gelderland is ontstaan door de winning van grind en zand langs de IJssel, de Nederrijn en Lek, waardoor recreatiegebieden ontstonden zoals onder andere Rhederlaag, waar vijf jachthavens zijn. De Gelderse watersport heeft een grote diversiteit en variatie: van recreatieplassen tot grote vaarwegen met beroepsvaart en van schilderachtige haventjes tot de kades in onder andere Arnhem, Nijmegen en Zutphen. De combinatie van de meanderende Gelderse IJssel met de natuur maakt ook deze regio, zoals zovele waterrijke regio’s, uniek.
De ontwikkeling en uitvoering van het Deltaprogramma speelt een grote rol in de regio Rivierengebied. Door de opwarming van de aarde heeft het Rivierengebied in de toekomst een grotere kans op overstromingen. Door dijken deels te verleggen, krijgen rivieren meer ruimte om overtollig water kwijt te kunnen. Regioteam Rivierengebied houdt daarbij de belangen van de watersporters goed in de gaten. Zo zijn we door onze participatie in het Integraal gebiedsoverleg Rhederlaag ( IGOR) direct betrokken bij de belangenbehartiging en ontwikkelingen op en rond Rhederlaag.
Naast de rivieren is de afgelopen decennia enorm veel zand gewonnen. Deze zandgaten bieden voor watersporters een mooie plek om te recreëren. Regioteam Rivierengebied maakt zich sterk om de zandgaten voor iedereen veilig en toegankelijk te maken.
In 2024 hebben we als Regioteam Rivierengebied verschillende watersportverenigingen kunnen helpen in situaties die ondersteuning van het Watersportverbond vereisten. Ook hebben we in onze regio-bijeenkomsten het accent gelegd op het behandelen van actuele thema’s. Zo heeft de heer Alphons van Winden, deskundige op het gebied van het veranderende waterpeil (website: waterpeilen.nl) toegelicht wat nu bepalend is voor de waterstand in onze rivieren en waar we wel en niet invloed op hebben. Ook hebben we een presentatie gehad van de heer Chris Magendans - GGP Nautisch, Eenheid Oost Nederland over de wijze waarop de waterpolitie georganiseerd is en invulling geeft aan haar taken.
Gelet op de positieve waardering van de aanwezige watersportverenigingen willen we ook in 2025 dit accent op actuele thema’s blijven vasthouden.
5 puntenplan van het regioteam Rivierengebied voor 2025
- Aanpak inrichting rivieren noodzakelijk - Aan het rivierengebied van de Maas en de Rijntakken wordt al eeuwen gesleuteld. Dijken, kribben, stuwen, sluizen en kanalen hebben ervoor gezorgd dat we veilig kunnen wonen, ondernemen en recreëren en dat de rivieren bevaarbaar blijven. De huidige inrichting van het rivierengebied veroorzaakt onder andere door een erosieve trend van de rivierbodem problemen voor verschillende rivierfuncties die door klimaatverandering worden versterkt. Vooruit kijken is noodzakelijk om de Maas en de Rijntakken als systeem blijvend goed te laten functioneren; een integrale aanpak is noodzakelijk. Vanuit het Watersportverbond hebben we contact met o.a. Rijkswaterstaat en andere betrokken instanties om direct betrokken te blijven bij deze ontwikkelingen.
- De waterstand problematiek in onze regio - Zowel hoog- als laagwater-niveau vormt een zorgpunt in regio Rivierengebied. Ons streven is meer duidelijkheid te verstrekken welke afwegingen de overheid hierin maakt en welke inbreng tot verbetering wij hierin kunnen hebben.
- Handhaving op het water - Binnen regio Rivierengebied constateren meerdere watersportverenigingen dat er door waterpolitie en BOA's onvoldoende toezicht is. Dit kan leiden tot het structureel niet naleven van vaarregels van waaruit gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. In dialoog zoeken wij naar een oplossing hoe handhaving verbeterd kan worden.
- Schoon schip maken – In toenemende mate worden de watersportverenigingen (WSV’s) geconfronteerd met boten die ongebruikt en verwaarloosd zijn en waarvan de eigenaar soms met de noorderzon vertrokken is. Het vraagt echter een zorgvuldige aanpak om als WSV deze schepen te mogen afvoeren. Op één van onze regioavonden zullen we hier met deskundigen aandacht aan besteden.
- Rivierklimaatpark IJsselpoort - Momenteel verkeert het ontwerpbesluit van omgevingsplan, projectplan en vergunningen nog in de plan uitwerkfase. Van onze kant willen wij als regio Rivierengebied Watersportverbond betrokken zijn en blijven om de hieruit volgende consequenties voor de aangesloten watersportverenigingen in dit gebied van dichtbij te volgen. Wij doen dit onder andere vanuit onze participatie in het Integraal gebiedsoverleg Rhederlaag ( IGOR).
Het Regioteam Rivierengebied
Het regioteam bestaat uit de volgende leden
- Maarten Esser - regiovertegenwoordiger l rivierengebied@watersportverbond.nl
- Wilco Hendriks
Ook deel uitmaken van het Regioteam Rivierengebied? Solliciteer nu!
In verband met het vertrek van enkele leden en de ambities van de regio is het Regioteam Rivierengebied op zoek naar nieuwe collega’s. Interesse? Klik hier voor de vacature.