Nieuwe Commissie Instroom Jeugd presenteert plannen

22 oktober 2024

 

Na het rapport van de Taskforce Jeugd Instroom is er tijdens de jaarbijeenkomst van het platform Wedstrijdsport een toegewijde commissie samengesteld om de verdere aanpak van jeugdinstroom te realiseren. Met een goede opkomst bij de bijeenkomst op 21 oktober, zowel fysiek in Utrecht als online, presenteerde de Commissie Instroom Jeugd (CIJ) haar plannen. De kern van de aanpak ligt in een vernieuwende strategie voor échte (!) instroom, gecombineerd met een gerichte en gezamenlijke aanpak om deze instroom te faciliteren.

De presentatie

De gehele opname van de bijeenkomst

 

Met de oprichting van de Commissie Instroom Jeugd verzekert het Watersportverbond dat er specifieke focus en aandacht komt voor een van de belangrijkste onderwerpen in de sport: de instroom van jonge zeilers. De leden van deze nieuwe commissie zijn te vinden op de website van het Watersportverbond.

Een moderne aanpak

Namens de CIJ presenteerde Ronald van Klooster de eenvoud en precisie van ‘persona-based marketing’. Deze methode, die al eerder succesvol werd toegepast om nieuwe zeilers aan te trekken voor de Finn-klasse, is nu gericht op het aantrekken van jeugd als échte (!) nieuwe instroom. Met deze aanpak, naast de al succesvolle initiatieven zoals Optimist on Tour, wordt een nieuwe doelgroep bereikt en benaderd met een passend en enthousiasmerend aanbod bij de verenigingen.

Faciliteren van instroom

Het eerste bezoek van kinderen aan een zeilvereniging is een unieke kans om hen te enthousiasmeren voor de sport. Dit kan echter alleen slagen met de juiste mensen en middelen. Sommige verenigingen hebben dit beter op orde dan anderen. Gebrek aan vrijwilligers, kennis, ervaring of de financiële middelen voor goed materiaal kunnen de instroom belemmeren.

Een groot deel van de avond was gewijd aan het benoemen van de problemen waar verenigingen tegenaan lopen. Hoewel de uitdagingen van de ene vereniging ('we kunnen de jeugd niet bereiken') compleet verschillen van die van een andere ('er stonden 50 kinderen op de steiger, maar we konden het niet aan'), was het geruststellend dat voor vrijwel alle genoemde problemen aanbevelingen in het taskforce-rapport te vinden zijn.

Hoe nu verder?

De CIJ gaat verder met de verenigingen die enthousiast zijn over deze gestructureerde aanpak, en zal hen stap voor stap ondersteunen met de aanbevelingen uit het rapport van de taskforce. Samenwerking tussen verenigingen, vaarscholen en scouting staat hierbij centraal, waarbij FUN een belangrijk uitgangspunt blijft.

Zeilclub Kurenpolder heeft zich al aangemeld om dit traject in te gaan. Wil jouw vereniging ook meedoen? Meld je dan aan via CIJ@watersportverbond.nl. Commitment is een must!

Brede focus: niet alleen jeugdinstroom

Op 9 december vindt een volgende bijeenkomst plaats, gericht op het herintroduceren van windsurfen binnen verenigingen, een sport die in de jaren ‘80 en ‘90 zeer populair was. Daarnaast komt het snelgroeiende wingfoilen aan bod, als optie voor verenigingen om deze nieuwe groep sporters aan te trekken en te faciliteren. Aanmelden voor deze bijeenkomst (als vertegenwoordiger van een vereniging) kan via deze link

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport zeilen, wind- en kitesurfen

De partners van het Watersportverbond