Regioteam Noordzee

De regio Noordzee bestaat uit de volgende vaargebieden: Langs de kust vanaf Den Helder tot aan de Voordelta en het diepe(re) water van de Noordzee.

Willem Dekker over de doorvaarbaarheid van windmolenparken.

Een update van het regioteam Noordzee over de doorvaart bij Borssele en andere windparken.

 

De regio Noordzee bestaat uit de volgende vaargebieden: Langs de kust vanaf de waddeneilanden tot aan de Voordelta en het diepe(re) water van de Noordzee.

De ruimtelijke druk op de Noordzee is groot. Naast intensief scheepvaartverkeer, olie- en gaswinning, visserij, zandwinning, en Natura 2000 gebieden, wordt er een grote ruimtelijke beslaglegging voorzien met windturbine parken en zee-boerderijen in de windparken. Regioteam Noordzee beoogt proactief te participeren bij beleidsontwikkeling van de overheid op lokaal, provinciaal en nationaal niveau.

5-puntenplan voor 2025:

  1. Windparken op zee en scheepvaarveiligheid
  2. Opleiding en certificering
  3. Natura 2000 herziening
  4. Veiligheid brandingsporten
  5. Communicatie en informatievoorziening

Toelichting 5-puntenplan 2025 - Regioteam Noordzee

 

Update eerste halfjaar 2025 

In deze tijd van het jaar is het regioteam Noordzee zelf lange tochten op zee te varen. Vandaar een korte opsomming van hun activiteiten in de afgelopen maanden. Het team heeft erkenning verworven als een club met veel expertise en wordt om die reden vroegtijdig betrokken bij allerlei nautische vraagstukken en projecten van het ministerie. Een paar voorbeelden:

  • Aanscherping formaliteiten grensmeldingen pleziervaart Noordzeekust. Het doel is om op een pragmatische wijze toch te voldoen aan Europese regelgeving. In het najaar verwachten we de eerste publieke aankondiging van nieuwe regelgeving. 
  • Samenwerking met beleidsmakers over nautische veiligheid op Noordzee. Hiermee voorkomen we veel onnodige nieuwe regelgeving.
  • Samenwerking met beleidsmakers over vrije doorvaart windparken op Zee. Dit geeft de pleziervaart meer ruimte en het geeft de zeeschepen meer ruimte op de doorgaande vaarroutes.
  • Communicatie over de risico’s van verstoorde GPS-posities. Dit komt steeds vaker voor en vormt een risico voor de veiligheid op het water. Ook AIS-posities kunnen daardoor afwijken van de werkelijkheid.
  • Kennistafel impactanalyse zeespiegelstijging. De overheid bestudeert de impact van 4 scenario's die relevant zijn als de zeespiegel gaat stijgen. Rijkswaterstaat moet vele decennia vooruit kijken om tijdig de juiste maatregelen uit te voeren. Het Watersportverbond participeert en zoekt tegelijk naar koppelkansen voor watersport en -recreatie.
  • Participatie tussenresultaten Natura-2000 beheerplannen Vlakte van Raan en Voordelta. In dit stadium is een lange lijst gemaakt met alle mogelijke maatregelen die genomen kunnen worden om de natuurdoelen te halen. Dat kunnen beperkingen zijn voor de watersport. Wij vragen consequent om onderbouwing van de voorgestelde maatregelen met feiten op basis van wetenschappelijk onderzoek. De ervaring leert dat die onderbouwing vaak ontbreekt.

 

Het regioteam bestaat uit de volgende leden :

Het regioteam is bereikbaar via noordzee@watersportverbond.nl

  • Rob Delfos - Brandingsporten
  • Leendert Oosterling - Veiligheid en opleiding
  • Michiel Kool
  • Marcel Stemvers
  • René Dekeling

Het regioteam werkt nauw samen met de Toerzeilers en de BBZ.

 

Ook deel uitmaken van het Regioteam Noordzee? Solliciteer nu!

In verband met het vertrek van enkele leden en de ambities van de regio is het Regioteam op zoek naar nieuwe collega’s. Interesse? Bekijk hier de vacature.

 

De partners van het Watersportverbond

}