Rapport Instroom Jeugd Wedstrijdsport beschikbaar!

15 juli 2024

Rapport Instroom Jeugd Wedstrijdsport beschikbaar!

Het Watersportverbond is zeer blij met het afronden van het rapport ‘Krachten bundelen voor meer fun en duurzame groei’ door de Taskforce Instroom Jeugd Wedstrijdsport. Veel dank is verschuldigd voor het vele werk verzet door de leden van de Taskforce alsmede een ieder die meegewerkt heeft aan het tot stand komen van dit rapport. Het plannen en uitvoeren van beleid op basis van de conclusies en aanbevelingen zal een rode draad zijn in het komende werk van het Platform Wedstrijdsport Zeilen, Kite- en windsurfen.

Als reactie op verontrustende berichten over de achterblijvende instroom van jeugdzeilers in de wedstrijdsport, is in september 2023 de Taskforce Instroom Jeugd Wedstrijdsport opgericht door het Platform Wedstrijdsport Zeilen, Kite- en Windsurfen van het Watersportverbond. Onder voorzitterschap van Henk Bergsma is onderzoek gedaan naar de bedreigingen en kansen, veelal op basis van gesprekken met verenigingen, vaarscholen en andere betrokken organisaties en personen. Een gedetailleerd rapport met brede insteek en gerichte aanbevelingen is begin juli aangeboden aan het bestuur van het Watersportverbond.

Dit rapport bevestigt dat de hierboven beschreven zorg terecht is: de instroom in de zeilsport en daarmee ook de instroom in de wedstrijdsport loopt terug. Op veel plekken in Nederland zijn er al geen jeugdwedstrijden meer.

Het is nu aan het Watersportverbond, de verenigingen, de klassenorganisaties en de Combi’s om acties te definiëren en uit te voeren. Korte termijn acties zijn nodig, evenals het vormen van een lange termijn visie.

Dit eindrapport geeft een groot aantal aanbevelingen en zet aan tot actie. Kritisch zijn op eigen beleid en samen zorgen voor verandering is het devies. Hoe vervelend de nodige keuzes ook mogen zijn. Er is niet 1 game changer, 1 oplossing of 1 antwoord. We zullen met elkaar veel moeten doen op meerdere vlakken om de sport voor de jeugd in de breedte aantrekkelijk te maken. Zonder instroom is er immers geen breedtesport, geen wedstrijdsport, geen doorstroom en geen topsport.

Het Watersportverbond neemt hierin het voortouw en zal hier, na de Olympische Spelen en vakantieperiode, zo spoedig mogelijk een vervolg aan geven.

Een groot dankwoord gaat uit naar alle leden van de Taskforce voor hun inzet en vrije uren en de vele vrijwilligers die input hebben geleverd.

 

Reacties op het rapport zijn welkom en kunnen gericht worden aan Wedstrijdsport@watersportverbond.nl

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport zeilen, wind- en kitesurfen

De partners van het Watersportverbond