Optimist on Tour, proeftuin op je vereniging

17 oktober 2024

Dit jaar hebben ruim 8000 kinderen kennisgemaakt met watersporten zoals zeilen, kanoën en suppen via één van de 21 edities van Optimist on Tour. Van Harlingen tot aan Roermond en van Den Haag tot aan Almelo. 

Optimist on Tour biedt een leuke en toegankelijke kennismaking met watersport, ook voor kinderen die hier normaal niet snel mee in aanraking komen. De samenwerking met lokale verenigingen is daarbij essentieel om nieuwe watersporters enthousiast te maken en hen de kans te geven door te stromen naar verenigingen.

10 jaar succes

Een van de hoogtepunten dit jaar was het 10-jarig jubileum van Optimist on Tour. Om dit te vieren hebben kinderen het hele seizoen speciale verjaardagsfeestjes kunnen geven bij Optimist on Tour. Door het grote enthousiasme kunnen er in de toekomst ook kinderfeestjes worden georganiseerd bij Optimist on Tour.

Handboek voor verenigingen

Met de vele jaren ervaring in het organiseren van een eerste kennismaking in de watersport kan het Watersportverbond verenigingen ondersteunen om dit ook zelf te kunnen organiseren, met of zonder Optimist on Tour. Er is namelijk een handboek beschikbaar voor verenigingen die willen deelnemen, waar voor alle verenigingen waardevolle tips uit te halen zijn. Het handboek bevat een communicatiepakket, draaiboeken, materialen en promotiemogelijkheden om jeugd op een leuke manier bij de watersport te betrekken. Verenigingen kunnen zo hun zichtbaarheid vergroten en instroom stimuleren. 

Aangepast watersporten

Bij Optimist on Tour is het doel om watersport toegankelijk te maken voor iedereen. Dit jaar is een belangrijke stap gezet om aangepast watersporten mogelijk te maken, zodat ook kinderen met een beperking meedoen. Als standaarduitrusting zijn nu een Hansa-zeilboot en een tandemkano beschikbaar, waarmee deelnemers onder begeleiding het water op kunnen. Daarnaast zijn de instructeurs speciaal getraind om met kinderen met verschillende beperkingen te werken. Dankzij samenwerkingen met organisaties zoals Sailwise en Sailability konden dit jaar 130 kinderen met een beperking deelnemen aan het programma. Ook deze waardevolle ervaringen worden graag gedeeld met verenigingen.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Jeugd

De partners van het Watersportverbond