Is jouw vereniging veilig?

17 oktober 2024
We willen dat iedereen onbezorgd plezier kan beleven aan de watersport. Dat lukt in een vereniging met een open en veilige sfeer, waar bekwame instructeurs/trainers en betrokken vrijwilligers actief zijn. Als bestuurder van een vereniging heb je een voorbeeldfunctie en ben je ook verantwoordelijk voor een veilig (sport)klimaat op de vereniging. 

4 V’s voor Veilig Sportklimaat

Een goed fundament in je vereniging helpt om een veilige omgeving te creëren. Dit doe je door te werken met de 4 V’s. Als deze op orde zijn, zorg je voor een fijne sfeer en open cultuur waarin iedereen weet wat er van hen verwacht wordt en waar je elkaar op respectvolle wijze kunt aanspreken op grensoverschrijdend gedrag. Je weet wat je van elkaar kunt verwachten en kunt elkaar ook aanspreken op grensoverschrijdend gedrag. 

De 4 V’s zijn:
0-meting Veilig Sportklimaat

Om verenigingen beter te kunnen ondersteunen bij het versterken van dit fundament en om inzicht te krijgen in het huidige gebruik van de 4 V’s ontvangt iedere vereniging binnenkort een enquête over Veilig Sportklimaat op de vereniging. Jouw input helpt ons om een nog beter en representatiever beeld te krijgen van de huidige situatie, waarmee we een gericht ontwikkelplan voor de toekomst kunnen opstellen zodat we verenigingen kunnen ondersteunen om de 4 V's in de vereniging te implementeren. 

Winter Webinars Veilig Sportklimaat

Wil je aan de slag op de vereniging, maar vind je het fijn om nog meer te weten te komen over de fundamenten van een Veilig Sportklimaat, dan kan je deelnemen aan twee webinars over Veilig Sportklimaat. De webinars staan niet alleen open voor verenigingsbestuurders, iedereen in de vereniging die te maken heeft met dit thema is welkom om deel te nemen. De webinars zijn interactief, je ontmoet andere verenigingsbestuurders en -vrijwilligers, leert van elkaar, gaat met elkaar in gesprek en er is ruime mogelijkheid om vragen te stellen. 

  • Dinsdag 14 januari 2025 l Veilig Sportklimaat, gedragscode en vertrouwenscontactpersoon
  • Woensdag 26 maart 2025 l Veilig Sportklimaat, opgeleide instructeurs en Verklaring Omtrent Gedrag voor vrijwilligers

Lees hier meer over de webinars of schrijf je hier direct in. 

 

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Verenigingen

De partners van het Watersportverbond