Een vereniging kan niet zonder mensen die zich inzetten voor de vereniging: de vrijwilligers
Vrijwilligers zetten zich belangeloos en vrijwillig in voor jouw vereniging. Vrijwillig is echter niet vrijblijvend. Zowel de vrijwilliger als de vereniging heeft bepaalde verwachtingen van de samenwerking. Een vrijwilligersovereenkomst zorgt ervoor dat wederzijdse verwachtingen duidelijk zijn én blijven.
Waarom een vrijwilligersovereenkomst:
Een vrijwilligersovereenkomst is in het belang van de vereniging én de vrijwilliger:
- Duidelijke afspraken in een vrijwilligersovereenkomst op papier.
Wat zijn gemaakte afspraken? Tevens is het goed om de rechten en plichten over een weer duidelijk te hebben. Om de rechten en plichten over en weer duidelijk te hebben is het altijd goed om dit schriftelijk vast te leggen. - De vrijwilligersovereenkomst geeft fiscale duidelijkheid.
In de overeenkomst kan worden opgenomen welke onkosten de vrijwilliger maakt en welke worden vergoed. Als de belastingdienst hierom vraagt kunnen de gemaakte afspraken hierover worden aangetoond. - Geen problemen met de verzekeraar.
Vrijwilligers kunnen tijdens hun inzet schade oplopen maar zij kunnen ook schade veroorzaken. Het is dan wel zaak dat je kunt aantonen dat er sprake is van vrijwillige inzet. Dat doe je met een vrijwilligersovereenkomst.
Is een vrijwilligersovereenkomst verplicht?
In principe volstaat een mondelinge overeenkomst en is een schriftelijke vrijwilligersovereenkomst niet verplicht. Het is echter wel aan te raden een vrijwilligersovereenkomst af te sluiten, zowel in het belang van de vrijwilligers als in het belang van de vereniging.
Op de volgende websites vind je een aantal voorbeeldovereenkomsten, die je kunt aanpassen aan de situatie op jouw vereniging:
Laatste wijziging: oktober 2023