Het vaarseizoen staat voor de deur en het is weer de tijd dat de boten te water gaan voor hopelijk een mooie zomer. Veel verenigingen doen dit in eigen beheer, met een eigen hijskraan of portaalkraan en de vrijwilligers. Vanzelfsprekend is het van belang hierbij geen risico’s te nemen. Waar moet je moet je opletten en wat moet je regelen om geen risico te lopen?
Zorg dat je hijskranen gekeurd zijn
Hijskranen zijn onderhevig aan slijtage en veroudering, met alle risico’s van dien. Ook blijken hijskranen niet altijd gekeurd te zijn. Een ongekeurde kraan mag niet gebruikt worden. Een ongeval met een hijskraan kan grote persoonlijke en materiële schade tot gevolg hebben. Het is dus zaak om hier zorgvuldig mee om te gaan.
De keuringsverplichtingen zijn beschreven in verschillende wetten, daarom kan het voor verenigingsbestuurders lastig zijn om duidelijk te krijgen waar ze aan moeten voldoen.
In de notitie ‘Boten in en uit het water? Loop geen risico!’, opgesteld door Henk de Bruin, deskundige van het Watersportverbond, wordt de keuringsplicht toegelicht met verwijzing naar de betreffende wetten.
Notitie aanvragen
Wil je als bestuurder van een aangesloten vereniging die notitie ontvangen? Vraag deze aan door het aanvraagformulier in te vullen.
Arbowetgeving werknemers en vrijwilligers
Vanuit de Arbowetgeving is het ook zaak dat er op jouw vereniging duidelijke regels zijn ten aanzien van het hijsen/heffen voor de mensen die deze taak uitvoeren. Dit geldt voor zowel mensen in loondienst als voor vrijwilligers. Je dient als vereniging je werknemers/vrijwilligers een veilige werkplek te garanderen. Dat houdt ook in dat mensen die de hijskraan bedienen, de heftrucks rijden etc., deskundig of zelfs gecertificeerd zijn.
Door je aan alle regels te houden, duidelijke regels op te stellen en daarmee de risico’s zoveel mogelijk te beperken, kun je in het geval van schade of een ongeluk duidelijk maken dat de vereniging er alles aan heeft gedaan om schade en/of ongelukken te voorkomen.
Laatste wijziging: maart 2022