Periodieke herkeuring hijskraan

9 januari 2025

De  Nederlandse Arbeidsinspectie voerde de afgelopen twee jaar bij 25 jachthavens en kleine scheepswerven controles uit naar de hijskranen. Om veilig met deze kranen te kunnen werken, is het belangrijk dat deze periodiek herkeurd worden.

Resultaten
Van de hijskranen die de Arbeidsinspectie heeft gecontroleerd, was driekwart in orde. Bij de rest waren de gebreken gevarieerd. De kraan moest gerepareerd worden of de documenten waren niet in orde om door de herkeuring te komen. Eén kraan was rijp voor de sloop. Bij de meeste overtredingen voldeed een waarschuwing van de Arbeidsinspectie. In bepaalde gevallen kan de eigenaar van de hijskraan een boete krijgen: als de verplichte keuringtermijn met meer dan 4 weken is overschreden.

Laten keuren door CBI én door deskundige
Voor veel hijskranen op jachthavens is de herkeuring verplicht. Als de hijskraan een bedrijfslast heeft van tenminste 2 ton, geldt het Warenwetbesluit machines. Dat besluit stelt dat die hijskraan tenminste eenmaal per jaar gekeurd moet worden door een deskundige. Maar als het een mobiele kraan of torenkraan betreft, zoals is beschreven in de Warenwetregeling machines, moet deze elk tweede jaar door een aangewezen keuringsinstelling gekeurd worden. De tussenliggende jaren mag er door een deskundige gekeurd worden.

Veilige kranen
Een kraan moet een kraanboek hebben. De keuring door de deskundige en door de CBI worden geregistreerd in het kraanboek. In het kraanboek zit het laatste keuringscertificaat en keuringsrapport, de gebruiksaanwijzing en de verklaringen van overeenstemming. Het certificaat van goedkeuring door de CBI kan verstrekt worden in de vorm van een TCVT-sticker.

Kraan buiten gebruik?
Soms staat er op een jachthaven een kraan die buiten gebruik is en niet meer veilig gebruikt kan worden. Om te voorkomen dat deze toch gebruikt wordt, moet zo’n kraan een zichtbaar bord hebben waarop staat dat de kraan niet voldoet aan het Warenwetbesluit Machines. Om de kraan weer in gebruik te nemen, moet deze eerst herkeurd worden.

Herkeuring laten uitvoeren
Een ongeval wordt vaak veroorzaakt door een reeks ongelukkige factoren. Een keuring geeft de zekerheid dat het materiaal waarmee gewerkt wordt in orde is. 

In de notitie ‘Boten in en uit het water? Loop geen risico!’, opgesteld door Henk de Bruin, deskundige van het Watersportverbond, wordt de keuringsplicht toegelicht met verwijzing naar de betreffende wetten. 

Notitie aanvragen 

Wil je als bestuurder van een aangesloten vereniging die notitie ontvangen? Vraag deze aan door het aanvraagformulier in te vullen.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Verenigingen

De partners van het Watersportverbond