Vinkeveen

Vinkeveen

 De Vinkeveense Plassen vormen een populair watersportgebied. Het water van deze plassen is opvallend schoon, vandaar dat je er ook duikmogelijkheden vindt. Maar er wordt natuurlijk ook volop gezeild, gevaren, gezwommen en gewaterskied. De plassen liggen centraal in de provincie Utrecht maar worden vaak getypeerd als liggend 'onder de rook van Amsterdam'. Dit komt ongetwijfeld omdat het gebied grote aantrekkingskracht uitoefent op Amsterdammers. Een soort Zandvoort aan binnenwater, lijkt het wel.

 

Kenmerken 
  • type vaartocht : plassentocht met veel afwisseling
  • karakteristieken : legakkers (westzijde), open water (Noord- en Zuidplas), luxe bebouwing
  • diepgang : bij meer dan 1m10 diepgang is de keuze van de sluis van belang
  • beperkingen : snelheid maximaal 9 km/u (binnen 100m van de oever 6 km/u)
  • andere kenmerken : druk bevaren, Amsterdamse accenten

 

Oud geld woont in het bos, nieuw geld aan het water’
Veen

Als je de talloze legakkers ziet aan de rand van de Vinkeveense Plassen concludeer je al snel dat de plassen zullen zijn ontstaan door vervening. Das is ook zo. Overigens dateert de turfwinning hier uit de 18e en 19e eeuw. Dat is later dan bij de meeste andere plassen het geval was. Veel recenter hebben we uit de Vinkeveense plassen ook het zand gehaald voor de Amsterdamse Bijlmer en de aanleg van de A2. De miljoenen kubieke meters weggezogen zand zorgden voor een trechter van meer dan 50 meter diepte in de plas. Op ingenieuze wijze is voorkomen dat het omringende land de trechter in zou zakken. Daartoe is een ring van zandeilanden aangelegd. En daar doet de waterrecreant nu zijn voordeel mee.

Aan de ‘toertochten per motorboot’ van deze website voegen we elke maand een toertocht toe die is ontleend aan het boek ‘Hollands water’. Wellicht doen wij je er een plezier mee op dit boek (300 pagina’s puur vaarplezier) te wijzen als een geslaagd cadeau.

Je kunt het hier bestellen. 

© Pim van der Marel 2023

'Millionaire mile'

De plassen worden doorsneden door de Baambrugse Zuwe. Het tijdschrift Quote typeerde deze 'millionaire mile' op haar website als volgt : 'Oud geld woont in het bos, nieuw geld aan het water. En aangezien de gehele Baambrugse Zuwe aan het water grenst, kunt u zelf wel nagaan welk volk aan de Zuwe resideert. Juist, nieuwe rijken'. Of dat een correcte vaststelling is laten we maar liever in het midden. Als je de moeite neemt op Funda te kijken, valt het aantal miljoenenpanden er natuurlijk wel op. Voordelig wonen in dit buurtschap lijkt dus niet echt een optie. Op wikipedia vallen onder de (voormalige) Vinkeveners onder meer oud-voetballers op, bijvoorbeeld de heren Van Basten, Cruijff, Huntelaar en Kluivert. Meer er wonen ook nogal wat zogenoemde tv-personalities.

 

Sluizen

Van welke aanvaarroute je ook komt, je passeert altijd een sluis naar het eigen waterniveau van de plassen. Doordat wij vanaf de Kromme Mijdrecht komen, is dat in ons geval de Pondskoekersluis.

Als we via de Heinoomsvaart waren gekomen, was dat de Oudhuizersluis geweest. De wateralmanak geeft voor beide sluizen een maximale diepgang op van 1m10.

De toegangsluis aan de oostzijde is de Demmeriksesluis in de 'Geuzensloot buiten'. Die in het noorden is de Proostdijersluis in de Winkel. Ze laten volgens de almanak meer diepte toe : 1m50 resp. 1m30.

 

Varen

De hiervoor genoemde millionaire mile scheidt de Noordplas van de Zuidplas. Op zijn beurt wordt de Zuidplas doorsneden door de N201 die daarmee de Kleine Plas scheidt van de rest van de Zuidplas. Op elk van de plassen wordt volop gevaren en gezeild. Zeilschool 'de Vinkeveense Plassen' is aan de Kleine Plas gevestigd. De Westzijde van alle drie plassen wordt gedomineerd door legakkers. Daar zijn  er – vooral op de Noordplas - talloze van. Als je de behoefte voelt er tussendoor te varen, krijg je het gevoel dat de plassen een heel uitgestrekt gebied vormen. Je kunt er best een hele tijd dwalen. Dat gevoel heb je minder op het open water, want dat is wel overzichtelijk. Op de Noordplas wordt een flink gedeelte omringd door 12 aangelegde zandeilanden. Niet al te fantasierijk heten ze ook gewoon zo : Eiland 1 tot en met Eiland 12. De Eilanden 1 en 4 hebben een vaste oeververbinding. De Eilanden 2 en 5 hebben een oeververbinding met de Eilanden 1 resp. 4 en zijn daarmee dus indirect vanaf de wal toegankelijk. Op alle eilanden is vrij aanleggen toegestaan.

Recreatie

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond