Rondje Groene Hart
Voor lage boten (of met je bijboot) is er een interessant rondje door het Utrechtse deel van het Groene Hart. Het begint in Woerden en voert langs Linschoten waar je via Montfoort en Oudewater ook weer terugkomt.
Kenmerken
- type vaartocht : dagtocht
- kenmerken : natuur, weilanden, eeuwenoude stadjes, landgoederen
- laagste vaste brug 1m30
- diepgang 1m15 (sluis Montfoort is volgens de wateralmanak zelfs nog minder diep)
- overige beperkingen : grootte van de boot maximaal 12m * 3m40
De Lange Linschoten is zo ontzaglijk groen dat de benaming 'Groene Hart' dit gedeelte eigenlijk nog tekort doet …
Montfoortse Vaart
Vanaf de Oude Rijn in vestingstad Woerden kun je via de Jaap Bijzerwetering naar het dorp Linschoten. Zodra je onder de A12 door bent wordt het prachtig vaarwater. De wetering gaat daar over in de Korte Linschoten. In het idyllische dorp ga je bakboord uit de Montfoortse Vaart op, die er op het eerste stuk uitziet als een flinke sloot. Verderop wordt het wat breder. Tot aan het volgende dorp vaar je uitsluitend tussen de weilanden. In het dorp Montfoort laat je je schutten door de plaatselijke sluis. Die blijkt te worden bediend door vrijwilligers. Als je belt komt één van hen je schutten. Op de waterkaart wordt voor de sluis een diepte van 1m15 aangegeven.
De tekst hiernaast omvat highlights uit het gelijknamige hoofdstuk van het boek 'Hollands water'. Zin in het hele verhaal en nog 44 andere hoofdstukken over vaargebieden en steden ? Ga naar de site of bekijk eerst het inkijkexemplaar!
© Pim van der Marel 2022
Montfoort
De naam van het stadje Montfoort is Frans voor ‘sterke berg’. Dit naar het kasteel dat bisschop Godfried van Rhenen er omstreeks het jaar 1170 liet bouwen. Van het kasteel is nauwelijks iets overgebleven. Maar met stadsrechten uit 1329 is het wel een heerlijk oud stadje. Van de oude verdedigingswerken zijn nog een paar stukken stadsmuur over alsmede de IJsselpoort. Die is tegen het oude stadhuis aan gebouwd. De oudste stukken ervan dateren uit de 14e eeuw. Vanaf de Hollandsche IJssel heb je er goed zicht op. Om de historische gebouwen in stand te kunnen houden is er horeca in gevestigd. Dus als je trek hebt …
Hollandsche IJssel
We vervolgen onze vaartocht over de Hollandsche IJssel in de richting Gouda. De rivier was vroeger een getijderivier. Het kenmerk van een getijderivier is dat je overtollig water kunt afvoeren als het eb is. Om die reden hebben de gewesten Holland en Utrecht eeuwenlang om de rivier geknokt. Hoewel veel van de aanliggende steden en dorpen tegenwoordig in de provincie Utrecht liggen, is het toch de 'Hollandsche' IJssel gebleven. De rivier is vanaf Gouda gekanaliseerd. Je vaart er prachtig tussen de landerijen en de weilanden met koeien en schapen. De afwisseling met bij vlagen fantastisch gerestaureerde boerderijen en landhuizen doet denken aan de Vecht. Naarmate we dichter bij het stadje Oudewater komen wordt de landelijke omgeving steeds fraaier.
Oudewater
In Oudewater gaan we stuurboord uit de stadshaven in. Je vaart langs trapgevels uit het eind van de 16e eeuw. Het geeft je het gevoel dat de tijd hier stil heeft gestaan. Dat is niet zo gek want ook dit stadje heeft heel oude stadsrechten (1265). Even verderop wordt de Hallebrug in zijn geheel overkluist door de markt. Dit is het met terrassen getooide stadscentrum waar je ook de beroemde heksenwaag vindt. Voor bij de brug komen we in de Kromme Haven. Aan het eind daarvan ligt een zelfbedieningssluis. Daarmee schutten we onszelf naar de Lange Linschoten.
Lange Linschoten
Al in Oudewater zien we dat we nu op het allermooiste gedeelte van onze vaartocht zijn aangeland. De Lange Linschoten is 7 km lang. Al die tijd meandert het riviertje door een prachtig stuk polderlandschap. Doordat de vaarweg is omringd door bomen, ervaar je het landschap als bosrijk. De omgeving is super 'Hollands' en daardoor op een bepaalde manier bijna on-Nederlands mooi. Het is er zo ontzaglijk groen dat de benaming 'Groene Hart' dit stuk eigenlijk nog tekort doet. En het gaat maar door, kilometers lang. De typering bosrijk gaat helemaal op als we in de buurt komen van het Huis te Linschoten. Dit is een 17e-eeuws kasteelachtig landhuis in het midden van het Landgoed Linschoten. Het landgoed is het grootste van de Randstad. Het is in zijn geheel beschermd natuurgebied. Onderdeel ervan is een door de bekende landschapsarchitect J.D. Zocher jr. heringericht park. In de wandeling heet dit park het Linschoterbos. Omdat je nagenoeg langs het hele park vaart, heb je het gevoel in een bos te varen. Aan het eind van al dat moois vaar je het dorp Linschoten weer in bij de Vinkenbrug.
Een groot watergebied
Gouda, Bodegraven, Drieburggen en de Reeuwijkse Plassen zijn voor sloepen, vletten, schouwen en peddelaars goed bereikbaar vanaf dit rondje varen “Ronde Venen”. Samen vormen zij met de Krimpenerwaard, waar je vooral mooi kan peddelen, een groot watersportgebied midden het Groene Hart. Rederij de IJsel bied rondvaarten aan in het gehele gebied.