Loosdrechtse plassen

Boven Utrecht en onder Amsterdam ligt een overbekend plassengebied : de Loosdrechtse Plassen. Je komt er via de Vecht, één van onze meest schilderachtige rivieren. Het is er altijd druk, maar door de ligging is dat ook te verwachten. Dat je hier dicht bij Amsterdam zit zal je vermoedelijk niet ontgaan : er is een Kostverlorenbrug en zelfs een heuse Kalverstraat.

Kenmerken

  • type vaartocht : afwisselend plassengebied, afgestemd op watersport
  • karakteristieken : drukte, groot gebied, alle soorten waterrecreatie, volop horeca, overwegend ingericht op vermaak
  • diepgang : volgens de wateralmanak maximaal 1m45
  • vanaf het Hilversums Kanaal beperken vaste bruggen de doorvaarthoogte tot 2m40
Samen met de Vinkeveense Plassen worden deze plassen soms aangeduid als de Plassen van Amsterdam. Of je daar blij van moet worden?

 Aan de ‘toertochten per motorboot’ van deze website voegen we elke maand een toertocht toe die is ontleend aan het boek ‘Hollands water’. Wellicht doen wij je er - in de aanloop naar Sint en Kerst - een plezier mee op dit boek (300 pagina’s puur vaarplezier) te wijzen als een geslaagd cadeau.

Je kunt het hier bestellen. 

© Pim van der Marel 2023

Veen

De Loosdrechtse plassen zijn ontstaan door turfwinning. Met een baggerbeugel kon je ook onder het grondwaterpeil nog steeds turf afsteken. Dat is hier – net als op veel andere plaatsen in ons land – in de 17e en 18e eeuw op grote schaal gebeurd. Als de legakkers die je overhoudt dan ook worden weggegraven of bij storm worden weggeslagen, wordt het vanzelf een watervlakte. En daaraan danken we tegenwoordig dit prachtige watersportgebied.

Plassengebied

Als over de Loosdrechtse plassen wordt gesproken worden in ieder geval de Eerste tot en met de Vijfde Plas bedoeld. De plassen van dit complex lopen in elkaar over, waarbij de overgang min of meer wordt gemarkeerd door rietkragen en eilandjes.  Ten Noorden daarvan liggen nog twee plassen: de Wijde Blik en de Loenderveense Plas. Deze zijn niet ontstaan door vervening maar door zandwinning. Ze zijn dan ook meer dan 20 meter diep. De rest van de plassen heeft over het algemeen een diepte tussen de 1m en 4m.

Eveneens ten Noorden van de Eerste Plas ligt nog een plas : de Vuntusplas. En ten Zuiden van de Tweede Plas ligt de Breukeleveense of Stille Plas. Tenslotte liggen oostelijk van de Vierde en Vijfde Plas nog de Noordelijke en Zuidelijke Kievitsbuurt. De beide laatste zijn gebieden waar de legakkers – net aan- intact zijn gebleven. Ze worden begrensd door de lokale Kalverstraat.

Regelgeving

Ondanks dat het gehele gebied Natura2000-gebied is, kent het weinig verboden. Zo is niet alleen zeilen, roeien en kanoën toegestaan, maar ook waterskiën en snelle motorbootvaart. Dat laatste is geregeld in het 'Besluit motorboten Plassenschap'. Tot 100 meter uit de wal is de limiet 6 km/u. Daarbuiten 12 km/u. Wil je sneller, dan heb je een ontheffing nodig. Om praktische- en veiligheidsredenen en om overlast te voorkomen geldt een ontheffing tot een maximumsnelheid van 60 km/uur. Per jaar is er wel een maximum aan het aantal ontheffingen voor snelvaren dat wordt verleend. Er zijn overigens ook dagontheffingen. Zo'n ontheffing geldt voor de Eerste t/m Vierde Plas. En ook nog voor de waterskibaan aan de westkant van de Vijfde Plas. Handig is dat je zo'n dagontheffing digitaal kunt aanschaffen. Wat in de regels ook ruimhartig is toegestaan is aanleggen. Dat mag bijna overal. Er wordt gevraagd (!) niet aan te leggen aan zwemstrandjes en aan oevers met natuurlijke begroeiing.

Recreatie-eilanden

Als we vanaf de Oostelijke Drecht de plassen op varen, hebben we aan stuurboord meteen het eiland Robinson Crusoë. Dit heeft aangepaste overnachtingsaccommodatie en aangepaste schepen voor gehandicapte watersporters. In het plassengebied zijn een vijftal openbare recreatie-eilanden aangelegd. Tezamen bieden die zo'n 250 ligplaatsen. De eilandjes geven de plassen een aangename variatie. Samen met de structuur van het plassengebied voorkomen ze dat het één weidse watervlakte is. Eigenlijk is het geheel voor zo'n grote wateroppervlakte toch nog best een soort van knus.

De partners van het Watersportverbond