Grecht

Grecht 

We varen van Woerden naar Vinkeveen en nemen daarvoor onder meer de Grecht. In de Wateralmanak wordt die  getypeerd als 'fraai landelijk vaarwater door een eenzaam landschap'. Dat willen we wel eens beleven, vooral omdat we met Vinkeveen als bestemming de vaartocht ongetwijfeld allesbehalve eenzaam zullen eindigen.

Kenmerken
  • type vaartocht : deels kleine maar prachtige, landelijke rivieren en vaarten
  • karakteristieken : weidelandschap, rustig, gemoedelijk, fraaie uitzichten
  • diepgang : Grecht 1m70, Kromme Mijdrecht 2m50, Kerkvaart 0m70, Ringvaart 1m00
  • laagste vaste brug 2m40
  • beperkingen : Grecht max 6 km p/u, nagenoeg overal afmeerverbod ; Kromme Mijdrecht 9 km/u, wel afmeermogelijkheden maar zonder voorzieningen ; Kerk- en Ringvaart 6 km/u, geen afmeermogelijkheden
  • andere kenmerken : Kerk- en Ringvaart alleen geschikt voor lichte schepen
'Ik ben een huisvrouw met een leuke baan. Ik ben in dienst van Waternet!'
Grecht

We draaien de Grecht op vanaf de Oude Rijn. We varen hier aan de rand van Woerden en passeren aan stuurboord de prima geoutilleerde jachthaven van WSV De Greft. Het eerste stuk van het riviertje is kaarsrecht maar na ongeveer een kilometer wordt de vaarweg kronkeliger en mooier. Wat ons opvalt is dat er doorlopend aan de kaden wordt gewerkt. We vermoeden dat de werkzaamheden een eeuwigdurend uitvloeisel zijn van de dijkbreuk in Wilnis in 2003. De kaden zijn begroeid en het water doet zijn beschrijving in de almanak eer aan. We genieten van het steeds wisselende, fraaie uitzicht. Het riviertje meandert door een weidelandschap met molens, schapen en koeien. Hoewel onduidelijk blijft waarom, komen we geen enkele andere boot tegen. Na een aantal kilometers fraai vaarwater ontmoeten we toch een levende ziel. Typerend voor de droge zomers van de laatste jaren is het een sproeiboot. De provincie houdt de kaden nat om uitdroging daarvan te voorkomen. Desgevraagd vertelt de man dat het nat houden van de kaden 's zomers zijn dagelijks werk is.  Als we doorvaren richting Woerdense Verlaat komen we in het polderlandschap een handbediende kabelpont tegen. Een ouder echtpaar staat te worstelen met de handbediening en staat erop dat wij niet op hen wachten. 'Kunnen wij tenminste even uitrusten!' roept de man. We voldoen aan de wensen, varen rustig door en komen aan bij de sluis Woerdense Verlaat. Het gelijknamige dorp is ontstaan rond de sluis, waarvan de eerste voorloper al werd aangelegd in het midden van de 15e eeuw. Het verval in de sluis is zo gering dat we het gevoel hebben dat de sluisdeuren niet dicht zijn geweest.

Look-a-like

We kiezen voor de rest van de route de Kromme Mijdrecht en de Kerkvaart. Vooral de eerste doet op veel plaatsen qua natuurschoon niet onder voor de Grecht. Het is er eigenlijk een soort van look-a-like van.  De wateralmanak heeft hier ook weer een mooie typering voor: 'landschappelijk vaarwater'. Met een weg ernaast en met iets meer bebouwing is het inderdaad minder 'eenzaam' dan de Grecht. Maar het blijft wel een prachtige vaarweg. We bereiken na verloop van tijd het bungalowpark Zomerlust. Daar is een opvallende dubbele fietsbrug aangelegd, waar we in het midden gemakkelijk onderdoor varen. Na nog een prachtig stuk vaarweg komen we door het plaatsje De Hoef. Het is rond lunchtijd en de aanlegsteiger bij een terras ziet er zo aantrekkelijk uit dat we de verleiding niet kunnen weerstaan. 

Vaarten

Als we enige tijd later verder varen, treffen we aan stuurboordzijde de Pondskoekersluis met een vaste brug daarvoor. De sluis schut naar de Kerkvaart en daar willen we heen. De sluiswachter is een gezellige tante : 'Ik ben een huisvrouw met een leuke baan. Ik ben in dienst van Waternet!'. Tegen het in deze regio gebruikelijke tarief laat ze ons een kleine 2m zakken. De Kerkvaart is een saaie, rechte vaart van 1km. In Mijdrecht draaien we stuurboord uit de Ringvaart van Groot Mijdrecht op. Blijkbaar varen hier wel eens mensen mis want er zijn heel erg duidelijke borden geplaatst waar de doorgaande vaarroute ligt. Mijdrechts eerste bewoners waren er al in de 11e eeuw. Er heeft in de Middeleeuwen een kasteel gestaan maar daar is later overheen gebouwd. En wel zo dat we de exacte locatie van het kasteel niet meer weten.

Op deze Ringvaart komt je langs het dorp Wilnis. Bij de beruchte dijkbreuk hier stroomde een kwart miljoen m3 water het achterland in. Het dorp kreeg daardoor in één keer landelijke bekendheid. 

Eindbestemming

Doorvarend brengt de Ringvaart ons langzamerhand in de buurt van Vinkeveen. Tot nu toe kwamen we sporadisch een bootje tegen en dat begint te veranderen. We varen een flink stuk direct naast een weg waaraan ook bedrijven zijn gevestigd. In een steeds drukkere omgeving bereiken we de Gemeenlandsevaartbrug, de laatste brug die vandaag voor ons open moet. We kijken nog eens naar al die boten om ons heen en stellen vast dat we ook in dat opzicht een gevarieerde vaartocht achter de rug hebben.

 

Aan de ‘toertochten per motorboot’ van deze website voegen we elke maand een toertocht toe die is ontleend aan het boek ‘Hollands water’. Wellicht doen wij je er een plezier mee op dit boek (300 pagina’s puur vaarplezier) te wijzen als een geslaagd cadeau.

© Pim van der Marel 2023

De partners van het Watersportverbond