Angstel, Winkel en Waver

We maken een toertocht rondom Vinkeveen over kleine riviertjes als de Angstel, de Winkel en de Waver. De wateralmanak typeert de Angstel als 'kronkelend fraai polderwater'. We willen graag weten of die typering klopt en maken daarom een rondje met de Angstel als uitgangspunt.

 

Kenmerken

  • type vaartocht : uitsluitend kleine, meanderende riviertjes
  • karakteristieken : prachtig natuurlandschap, charmante dorpen, priëlen, fraaie hoeves
  • diepgang Angstel 0,8m, Winkel en Waver 1m20
  • laagste vaste brug 2m40
  • beperkingen : wachttijd voor de Proostdijersluis
  • andere kenmerken : kasteel en een paar prachtige buitens
Het Utrechts Landschap noemt het slot Loenersloot ‘het best bewaarde geheim van de Randstad

Aan de ‘toertochten per motorboot’ van deze website voegen we elke maand een toertocht toe die is ontleend aan het boek ‘Hollands water’. Wellicht doen wij je er een plezier mee op dit boek (300 pagina’s puur vaarplezier) te wijzen als een geslaagd cadeau.

Je kunt het hier bestellen. 

© Pim van der Marel 2023

Start

We steken de Vinkeveense plassen over. Meteen na de Demmerikse brug gaan we bakboord uit naar de Demmerikse sluis. Deze is groter en minder druk dan de Proostdijersluis. We slaken een zucht van verlichting dat we hier geen lange rij boten ontwaren. Na een korte wachttijd worden we geschut naar de Geuzensloot die we afvaren tot deze uitmondt in de Angstel.

 

Kasteel

Het riviertje de Angstel weet ons vanaf de eerste aanblik te bekoren. We passeren aan stuurboord een paar fraaie woonboten en houden ons aan de maximum vaarsnelheid van 6km/u. Onder een boogbrug door varen we het plaatsje Loenersloot binnen. De eerste brug die voor ons open moet is al omhoog. We vragen de brugwachter met zijn klompje wat we daarin moeten doen. Het antwoord 'dat moet u zelf weten !' was eigenlijk niet het antwoord dat we verwachtten. De brug blijkt de slotbrug te heten en voor ons ontvouwt zich de reden daarvan. De brug geeft toegang tot het slot Loenersloot, het enig overgebleven kasteel in de nabije regio. Het oudste deel ervan dateert uit de 13e eeuw. Het kasteel ziet er dankzij een restauratie prima uit. Het is in beheer bij de Stichting Utrechts Landschap die het slot op haar website het 'best bewaarde geheim van de Randstad' noemt. In het seizoen kun je er op vrijdag en zaterdag met een rondleiding mee.

 

Angstel

We varen door langs het dorp Loenersloot en genieten van het gekronkel van de vaarweg. Het uitzicht is daardoor afwisselend en toch doorlopend fraai. We passeren een prieel aan stuurboord met een opvallend kleurige uitstraling. Onderweg naar Baambrugge zien we aan bakboord een prachtige hoeve. Even later hebben we weer zo'n aantrekkelijk prieel, ditmaal aan bakboord. Toch is de omgeving niet poenerig maar eerder zoiets als romantisch. We varen door Baambrugge en hebben het gevoel dat de tijd hier heeft stilgestaan. Als we het dorpje weer uit zijn gevaren is de vaarweg onverminderd fraai. Op dit gedeelte komen we een aantal bruggen tegen die van zichzelf al open staan. De laatste is een smalle ophaalbrug bij molen 't Hoog- en Groenland. De molen heeft op de molenbaard het jaartal 1760 staan. Maar volgens de website hebben de molenaars een motief om aan te nemen dat de molen nog 80 jaar ouder is. We laten dit voor wat het is en varen door het dorp Abcoude naar het gelijknamige meer. We hadden het al op de kaart gezien, maar stellen nu ook in de praktijk vast dat het Abcoudermeer wel een wat weidse benaming is voor deze kleine plas. Maar oud is de plas wel. Er is wat discussie of ze dateert van voor onze jaartelling of uit de 11e eeuw. Het meer duikt in ieder geval rond 1300 op in een lijst met kerkelijke bezittingen, maar dat levert geen bijdrage aan de discussie. De tegenstelling oud en nieuw wordt extra benadrukt doordat midden in ons beeld een hypermoderne windmolen staat. Het meer wordt voornamelijk recreatief gebruikt en ziet er aantrekkelijk uit.

De partners van het Watersportverbond