Meerdaagse kanotochten? Daarvoor moet je naar Zweden. Dat is althans de alom geldende opinie. Wel, voor degenen die geen 1.500 kilometer willen rijden is er goed nieuws. Op nauwelijks 200 kilometer van de Randstad ligt het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is een waarachtig kanoparadijs waar elke peddelaar zijn hart kan ophalen. Wij gingen in deze coronatijden kanovaren in de Weerribben-Wieden. En daar hebben we geen spijt van gekregen.
Het uitgestrekte moeras- en merengebied heeft een oppervlakte van ruim 11.000 hectare en is ontstaan door mensenhanden. Al in de middeleeuwen werd er turf gewonnen in het gebied. Door het ‘steken’ van de turf ontstonden er kanalen, kreken en plassen. In de Weerribben was turf-steken veel sterker gereguleerd dan in de Wieden. De turf droogde daar namelijk op ‘ribben’ (of legakkers) die speciaal daarvoor tussen de ‘weren’ (of petgaten) werden vrijgehouden. In de Wieden zijn veel van die ribben weggeslagen waardoor er grotere watervlaktes, wieden genoemd, ontstonden. Naast de turfwinning was ook de rietteelt en visserij een belangrijke activiteit. Tot op vandaag is het Kalenberger dek-riet erg geëerd.
Enorme soortenrijkdom in divers landschap
Het gebied is dus een gigantisch cultuurlandschap dat dankzij een excellent en actief beheer een enorme soortenrijkdom en dito landschapstypen herbergt. Het maken van een vijfdaagse trektocht van ruim tachtig kilometer door het gebied is een aanrader. Je maakt kennis met een ringslang, een otter, visarenden, zilverreigers, ooievaars, een purperreiger en een overweldigende hoeveelheid andere vogels. Dit allemaal in een verrassend divers landschap. Van moerasbossen over riet- en hooilanden tot grote open watervlakten.
Tussendoor kom je door de meest schilderachtige waterdorpjes, met namen zoals Muggenbeet en Nederland. Ook het ‘Venetië van het Noorden’, Giethoorn, lag op onze route en zorgde voor een druk, maar grappig, intermezzo. Filevaren met de kano, het overkomt je niet dagelijks.
Overnachten middenin de natuur
Kanovaren in de Weerribben-Wieden is erg toegankelijk. Er zijn tal van uitgestippelde kanoroutes, enkele aangeduid op het water maar vaak moet je zelf je weg zoeken. Er zijn overnachtingsmogelijkheden zoals paalkampeerplekken, campings en hutten. Van lodges tot B&B’s en hotels. Alles is erg kleinschalig en in harmonie met de unieke omgeving.
Onderweg kom je langs enkele kleine waterdorpjes waar je in de buurtwinkel voorraad in kunt slaan. Je kunt dagtochtjes maken, maar ook meerdere routes aan elkaar knopen en zo enkele dagen onderweg zijn. Er is zelfs een tocht van zeventig kilometer uitgeschreven. Voor gezinnen met kleine kinderen kan er op maat een peddeltoer worden opgesteld van meer dan een week, zonder op een zelfde water te komen.
Peddelen in alle jaargetijden
Een uitstekende uitvalsbasis om het natuurpark te ontdekken is het Buitencentrum Weerribben van Staatsbosbeheer. Hier vind je alle informatie over het natuurgebied en het is een prima opstapplek. Recreatiecentrum en camping De Kluft in Ossenzijl ligt er om de hoek. Je kunt daar ook een kano of kajak huren. Voordat je op avontuur gaat, kun je eventueel nog bij Kanoschool Herbie Birdje peddeltechniek bijspijkeren. Daar word je ook geholpe bij het huren van een kano en Tipi-tent, en het opstellen van een routeplan dat is afgestemd op eigen wensen en de weersomstandigheden.
Voor- en naseizoen hebben ook hun charme. Zelfs in de winter kan er worden gepeddeld en is de natuurbeleving groot. Mocht het water hard zijn, dan gaat de peddel in de kast en komen de schaatsen aan de beurt.
De organisatie Kanoparadijs is een samenwerkingsverband tussen kanoverhuurders, campings, een kanoschool, B&B’s en hotels. Het wordt ondersteund door de Provincie Overijssel. Kijk voor meer informatie, zoals routekaarten met leuke bezienswaardigheden, op www.kanoparadijs.nl.
Tekst: Arij van der Kooij
Foto: Bart Deseyn