Regioteam IJsselmeer/Markermeer

De regio IJsselmeer/Markermeer bestaat uit de volgende vaargebieden: IJsselmeer, Markermeer, Gouwzee en IJmeer.

De regio IJsselmeer/Markermeer bestaat uit de volgende vaargebieden: IJsselmeer, Markermeer, Gouwzee en IJmeer.

Het IJsselmeer is ontstaan door het afsluiten van de Zuiderzee door het aanleggen van de Afsluitdijk. Er ontstond een groot zoetwatermeer dat vernoemd werd naar de rivier de IJssel die er op uitkwam. Het IJsselmeer is een belangrijke schakel in het totale vaargebied in Nederland. Miljoenen mensen genieten varend, maar ook fietsend, wandelend of op een andere manier recreëren langs de oevers, van dit prachtige gebied. Langs de oevers van het IJsselmeer bevinden zich zo’n 30 jachthavens.

Het open weidse karakter is een van de mooiste karakteristieken van het IJsselmeer. Nergens in Nederland vind je op binnenwater zo’n weids uitzicht. Het IJsselmeer grenst aan de provincies Friesland, Flevoland en Noord-Holland. Drie provincies met ieder een eigen karakter. Dat alles maakt het IJsselmeer aantrekkelijk om op te varen. 

Door het open karakter is het IJsselmeer bij uitstek geschikt voor het varen van lange tochten of wedstrijden. De jaarlijkse 24 uurs race maakt ten volle gebruik van het totale meer, maar ook de Allianz Regatta, een van de worldcupwedstrijden, brengt vele zeilers naar het meer. Helaas wordt het varen op sommige plekken bemoeilijkt door de groei van waterplanten. Op dit moment kunnen die alleen door middel van maaien worden bestreden. Omdat het IJsselmeer ook grote natuurwaarde heeft, mag er slechts een beperkt deel gemaaid worden.

Samen met diverse maatschappelijke organisaties participeert het Regioteam in de diverse inspraak- en medezeggenschapsorganen. In 2020 zijn het vooral de (deel)plannen als Wieringerhoek, Friese kust, Oostvaardersoevers, Markerwadden en nog een aantal gemeentelijke plannen die om aandacht en bijsturing vragen. Waar zinvol en nuttig, doen we dat graag in samenwerking met gelijkgestemde verenigingen en belangengroepen in het gebied zoals Waterrecreatie Nederland, Coalitie Blauwe Hart, BBZ, Schuttevaer en  IJsselmeervereniging.

Prioriteiten 2025:

  • Waken voor de openheid van het IJsselmeer-Markermeer met als leidraad het 10 puntenplan van Palmboom
  • Oeververbinding door en/of over het IJmeer Almere- IJburg
  • Input voor het nieuwe Natura-2000 beheerplan IJsselmeer-Markermeer 
  • Overleg waterplanten problematiek, samen met andere stakeholders
  • Contact met de verenigingen verbeteren, aanzet voorjaar 2025

 

Update eerste halfjaar 2025

Ook in de eerste helft van 2025 heeft het regioteam zich ingezet voor de belangen van watersporters in het IJsselmeer- en Markermeergebied. In samenwerking met andere partijen zijn we betrokken bij diverse ontwikkelingen, overlegstructuren en inspraakprocedures. Een overzicht:

Marker Wadden Plus – zienswijze ingediend
Samen met de Toerzeilers heeft het Watersportverbond een zienswijze ingediend tegen de uitbreiding van de Marker Wadden in combinatie met zandwinning. Wij maken ons zorgen over de impact op ons vaargebied.

Nieuwe toegangsbeperkingen IJsselmeergebied
We hebben actief deelgenomen aan inspraaksessies over nieuwe toegangsbeperkende maatregelen. De samenwerking met het projectteam van de overheid is goed verlopen. Dankzij die betrokkenheid zijn de gevolgen voor de watersport beperkt gebleven.

Bijeenkomsten met jachthavens
Twee keer per jaar organiseren we overleg met jachthavens in het IJsselmeergebied. Tijdens de bijeenkomst in het voorjaar van 2025 zijn onder andere de nieuwste cijfers uit het Watersportonderzoek gepresenteerd en was er aandacht voor HVO-100 als duurzaam alternatief voor fossiele diesel.

Natura 2000 & gedragscode recreatievaart
We namen deel aan inspraakprocedures rond Natura 2000 en aan de evaluatie van de Gedragscode Recreatie IJsselmeer. Het doel is behoud van de gedragscode, maar dan met meer bekendheid onder watersporters. Goede voorlichting voorkomt onnodige nieuwe beperkingen.

Waterplanten – hardnekkig dossier
We overleggen regelmatig met Waterplanten.nu en zijn betrokken bij de ontwikkeling van een nieuwe Waterplantenmelder-app. Samen met HISWA-RECRON trekken we het project voor een geactualiseerde Handreiking Waterplanten van Rijkswaterstaat. De voortgang is traag, vooral omdat overheden het weinig prioriteit geven. De huidige koers van Rijkswaterstaat dreigt eerder tot méér beperkingen voor watersporters te leiden, terwijl er in andere Natura 2000-gebieden wél ruimte is om woekerende planten aan te pakken. Die voorbeelden zouden we ook in dit gebied willen benutten.

Gesprekstafels en overleggen
Tot slot neemt het regioteam deel aan uiteenlopende overlegstructuren waarin projecten worden besproken op het gebied van natuurontwikkeling, infrastructuur, hoogwaterbescherming en meer. Zo blijven we op de hoogte én brengen we de belangen van watersporters onder de aandacht.

 

Het regioteam bestaat uit:

 

 

De partners van het Watersportverbond

}