Vanaf 1 juli zijn er een aantal wetswijzigingen ingesteld die ook van invloed zijn op sportverenigingen. De belangrijkste wijzigingen die van toepassing zijn voor sportverenigingen zijn:
- Sluiting van rookruimtes in openbare gebouwen
- Het strafbaar stellen van de wederverstrekking van alcohol
- Invoering van statiegeld op flesjes onder één liter.
Wat betekent dit voor sportverenigingen? Hierbij de belangrijkste wijzigingen op een rij met uitleg waar je als vereniging rekening mee moet houden.
Sluiting rookruimtes in openbare gebouwen
Rookruimtes in openbare gebouwen zijn vanaf 1 juli niet meer toegestaan. Dit betekent dat er geen rookruimtes meer ingericht mogen worden die aan of tegen de sportaccommodatie vastzitten. Alleen ruimtes die volledig zelfstandig op het terrein staan en géén overlast veroorzaken, voor bijvoorbeeld bij de ingang van de sportaccommodatie, zijn toegestaan. Daarnaast geldt dat de ruimte geen dubbelfunctie mag hebben zoals een parkeerplaats of een fietsenhok.
Weder verstrekking van alcohol is strafbaar
De drank- en horecawet is aangepast naar de alcoholwet. Hierin zijn een aantal wijzigingen opgenomen. Voor verenigingen is vooral van belang dat het weder verstrekken van alcohol vanaf 1 juli strafbaar is. Dit betekent dat het strafbaar is voor een volwassene om alcoholhoudende drank te kopen en deze dan door te geven aan een minderjarige.
Speciaal voor barvrijwilligers is er door NOC*NSF en VWS, in samenwerking met drie andere branches, een e-learning ontwikkeld. In drie online modules leren vrijwilligers welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking, hoe je moet reageren in lastige situaties en vooral hoe je kunt voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen. Goed om te weten; het is verplicht om altijd minstens één persoon bij de bar aanwezig te hebben die het bijbehorende certificaat van de e-learning of het diploma Sociale Hygiëne heeft behaald. Ga hier naar de gratis e-learning.
Statiegeld op flesjes onder de 1 liter
Om de grote hoeveelheid zwerfafval tegen te gaan wordt er vanaf 1 juli 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Op elke frisdrank- en waterfles onder de 1 liter zit vanaf dan 15 cent statiegeld. Voor flessen boven de 1 liter blijft het statiegeld 25 cent. Als vereniging is het mogelijk om een inzamelcontainer aan te vragen. De opbrengst van de ingeleverde flesjes is voor de vereniging. Het aanvragen van een informatiepakket en de inzamelcontainer kan via Statiegeld Nederland.