Waterplanten zijn belangrijk voor schoon en gezond water. Ze zuiveren, filteren en dragen bij aan een helder watersysteem. Maar wanneer ze ongecontroleerd groeien en het wateroppervlak bereiken, verandert hun rol. Dan worden ze van nuttig onderdeel van het ecosysteem, opeens een flinke hinder voor de watersport en in sommige gevallen zelfs een risico voor de veiligheid.
Vooral in de zomermaanden krijgen we veel meldingen binnen van schroeven die vastlopen, boten die slecht bestuurbaar zijn of kano’s en SUP-boards die verstrikt raken. In 2024 ging het zelfs elf keer om situaties die als levensgevaarlijk werden beoordeeld. Dat laat zien dat de overlast inmiddels meer is dan alleen een ongemak.
Het Watersportverbond wil structurele en landelijke aandacht voor de overlast door waterplanten, die steeds vaker hinder en gevaar opleveren voor watersporters. Daarom pleiten we voor een gezamenlijke aanpak en zetten we ons actief in met een projectgroep en richtlijnen.

Marc de Nies
Belangenbehartiger
Heeft u een vraag? Neem contact met mij op en ik help je verder!
Tijd voor een structurele aanpak
Hoewel de ecologische waarde van waterplanten buiten kijf staat, is het beheer ervan niet meer van deze tijd. Maaien gebeurt vaak incidenteel, zonder heldere afstemming of lange termijnvisie. De huidige 'Handreiking Maaibeheer Waterplanten' van Rijkswaterstaat is meer dan twaalf jaar oud en dringend toe aan vernieuwing. Samen met HISWA-RECRON zet het Watersportverbond zich in om deze handreiking te actualiseren. Helaas horen we dat dat proces nog jaren kan duren, terwijl de problemen nu spelen.
Voorzichtige vooruitgang
Toch zien we ook positieve ontwikkelingen. Waar waterbeheerders en overheden voorheen ieder hun eigen route kozen, ontstaat er steeds vaker regionale samenwerking. Rond het IJsselmeer, maar ook daarbuiten. Dat is een goede stap vooruit, want pas als we kennis delen en samen optrekken, kunnen we écht verschil maken.
Er zijn nog wel tegenstrijdigheden: het ene waterschap plant waterplanten aan, terwijl een aangrenzend gebied ze net probeert weg te krijgen. Dat vraagt om betere afstemming en eenduidig beleid.
Wat doen we als Watersportverbond?
Wij zetten in op samenwerking en kennisdeling. Met een landelijke projectgroep, met ecologen en met uitvoerende partijen die innovatieve technieken toepassen, zoals harken in plaats van maaien. Ook ontwikkelen we een praktische handleiding voor verenigingen, zodat zij weten waar ze terecht kunnen met meldingen of vragen over maaibeleid.
Meldingen blijven cruciaal
Een gezamenlijke aanpak begint bij een helder beeld van de situatie. Daarom zijn meldingen van watersporters onmisbaar. In de loop van 2025 wordt de nieuwe app Waterplanten.nu gelanceerd, waarmee waterrecreanten eenvoudig overlast kunnen melden. Het Watersportverbond heeft toegang tot al deze data en gebruikt die om gerichte druk uit te oefenen op waterschappen, gemeenten en landelijke overheden.
Ook als je het gevoel hebt dat je eerder melding hebt gedaan zonder resultaat, blijf het doen. Jouw input helpt ons om beheerders en beleidsmakers te overtuigen van de urgentie.
Samen houden we het water toegankelijk
Ons doel is helder: vrij, veilig en zorgeloos kunnen genieten van het water. Voor iedereen. Overal in Nederland. Dat vraagt om samenwerking, om inzet van beleidsmakers én betrokkenheid van watersporters. We zijn goed op weg, maar er is nog werk aan de winkel.