Niet varen tussen oktober en april in Friese vogelrustgebieden

3 oktober 2024

Geniet jij tijdens je zomerse vaartocht ook altijd zo van de flora en fauna? Juist daarom is het belangrijk op andere momenten in het jaar juist even niet in bepaalde wateren te komen. Zo kan je in de winterperiode op verschillende plekken in de Friese Meren en Alde Feanen geel-blauwe boeien met de tekst ‘ik rust’ tegengekomen. De vraag is om de vogels in die gemarkeerde gebieden tussen 1 oktober en 1 april hun rust te gunnen. 

Verschillende watervogels, waaronder veel beschermde soorten, overwinteren graag in grote groepen in de Friese Meren. Onder meer de wintertaling, de slobeend en het nonnetje kiezen van oktober tot april voor de Friese wateren. De provincie vreest dat zij interen op hun reserves als ze verstoord worden tijdens hun rustperiode. Die opgebouwde reserves hebben de vogels nodig om in het voorjaar verder te vliegen naar hun zomerverblijf. Worden ze te vaak verstoord, dan kan het zo zijn dat vogels een gebied mijden.

Vanzelfsprekend is het in het belang van ons allen om de oproep daartoe van de provincie Fryslân te volgen en de vogelrustgebieden te respecteren. Hoe beter we met z’n allen voor de natuur zorgen, hoe groter de kans is dat we tot in lengte van dagen ook in deze wateren kunnen recreëren. Het Watersportverbond streeft ernaar op alle Nederlandse wateren met provincies, gemeenten en natuurorganisaties tot voor iedereen werkbare afspraken te komen.

Zo ook in de Natura 2000-gebieden Snitser Mar en omgeving, de Wite en Swarte Brekken, de Aldegeasterbrekken, de Fluezen en de Alde Feanen. De vogelrustgebieden liggen langs de ondiepe randen van die meren. Tot onze tevredenheid blijven de drukkere vaarroutes en vaargeulen gewoon toegankelijk.

Op verzoek van het regioteam Friesland van het Watersportverbond doet de provincie Friesland de komende tijd onderzoek doen naar het effect van de watersport in en rond vogelrustgebieden. 

In de nieuwe beheerplannen van de provincie Fryslân werden verstoringen uit het verleden namelijk in de regel toegeschreven aan watersporters. De huidige monitoring is echter onvoldoende om een duidelijk beeld hiervan te krijgen. 

Het regioteam Friesland van het Watersportverbond vroeg zich daarom ook hardop af of verstoringen van de watervogels niet mede veroorzaakt kunnen worden door andere bewegingen, bijvoorbeeld op het land. Een onafhankelijk bureau zal daar de komende tijd onderzoek naar doen in en rond de Friese Meren én De Alde Feanen. Vanzelfsprekend communiceren wij de uitkomsten van het onderzoek te zijner tijd via onze website en nieuwsbrief.

Waar de gele boeien met blauwe band – die behalve de tekst ‘ik rust’ ook de afbeelding van een slobeend hebben – liggen, is terug te vinden op een speciale kaart. Deze, en meer informatie over de vogelrustgebieden, is te vinden op www.fryslan.frl/vogelrustgebied.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Recreatie

De partners van het Watersportverbond