Kritieke brug- en sluisstoringen leggen nautische sector Noordwest-Nederland plat

De situatie is nijpend door achterstallig onderhoud en recente incidenten, waardoor de bereikbaarheid van vaarwegen ernstig wordt belemmerd en de nautische sector grote schade ondervindt.

21 juli 2025

Amsterdam, Nederland – De bruggen en sluizen in Noordwest Nederland vormen momenteel de zwakste schakel in de hele landelijke nautische infrastructuur, met ernstige gevolgen voor de waterrecreatie, de binnenvaart en de regionale economie. De situatie is nijpend door achterstallig onderhoud en recente incidenten, waardoor de bereikbaarheid van vaarwegen ernstig wordt belemmerd en de nautische sector grote schade ondervindt.

De sector slaat alarm over de enorme hinder, onzekerheid en economische verliezen die voortvloeien uit de voortdurende stremmingen en uitval van belangrijke vaarwegen. Voorbeelden hiervan zijn onder meer de langdurige stremming van de Schipholbrug, herstel van de Coenbrug, en recente problemen met de Buitenhuizerbrug en Spaarnespoorbrug. Ook vaarwegen naar en in Zuid-Holland ondervinden frequent verstoringen.

De gevolgen voor de nautische sector zijn ingrijpend: honderden watersporters zitten maandenlang vast, verenigingen zien leden vertrekken, jachthavens verliezen klanten, botenmakelaars en verhuurbedrijven kunnen niet functioneren en charters en binnenvaartbedrijven ondervinden aanzienlijke vertragingen, reputatieschade en omzetverlies. Daarnaast dreigt SAIL 2025 voor duizenden plezierboten niet bereikbaar te zijn via de binnenwateren vanuit het zuiden, en blijven boten uit Duitsland en België weg vanwege onzekerheid over de vaarroutes.

“We kunnen geen kant op — letterlijk én figuurlijk,” aldus de belangenorganisaties Koninklijk Nederlands Watersportverbond, HISWA-RECRON, BBZ, KBN, De Toerzeilers en VNM. “Regulier onderhoud is te lang vooruitgeschoven, en dit is niet het gevolg van overmacht, maar van politieke keuzes en gebrek aan bestuurlijke doortastendheid.”

De organisaties erkennen dat herstel en renovatie van bruggen en sluizen in de regio onvermijdelijk is en nog jaren gaat duren. Ter compensatie van de schade roepen wij op tot onmiddellijke actie en doen voorstellen voor structurele verbeteringen ten behoeve van de sector, waaronder:

  • Stimulering van de Blauwe Golf: bredere inzet en (gedeeltelijke) subsidie van digitale vaargidsen zoals Waterkaarten App (ex ANWB), Waterkaarten Live en NavKid, om actuele routeinformatie snel te ontsluiten.

  • Frequente, slimme konvooivaart: digitale begeleiding van pleziervaart in groepen met gelijke vaarsnelheid, om wachttijden te beperken.

  • Meerjarenbudget voor publiekscampagnes: om het gebruik van de Blauwe Golf en van digitale vaargidsen te stimuleren en bewustwording te vergroten.

De waterwegen vormen een essentiële economische motor voor de regio, goed voor miljarden euro’s aan vrijetijdsbestedingen, transport, botenbouw en diensten (bron). Het is hoog tijd dat de waterinfrastructuur als vitale infrastructuur wordt erkend en dat er snel wordt ingegrepen om de infrastructuur toekomstbestendig te maken en de nautische sector te sparen.

 

Ondertekenaars:

  • Koninklijk Nederlands Watersportverbond
  • HISWA-RECRON
  • BBZ – Vereniging voor Beroepschartervaart
  • KBN – Koninklijke Binnenvaart Nederland
  • De Toerzeilers – Nederlandse Vereniging van Toerzeilers
  • VNM – Verbond Nederlandse Motorbootsport

Deel dit artikel:

Recreatie In mijn regio

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond

}