Klop bij watersporter en regelgeving-expert Auke Zijlstra aan zodra je denkt, 'Mag dit wel?'
Naam: Auke Zijlstra (1964)
Expertise: Alle regelgeving waarop de Europese Unie invloed heeft (behalve privacy en btw)
In het Experteam sinds: 2021
“Ik werkte 7 jaar bij het ministerie van binnenlandse zaken en 10 jaar in het Europees parlement. Daar leerde ik hoeveel invloed je kunt uitoefenen met behulp van EU-regelgeving. En wij zijn in de unieke omstandigheid dat ons staatshoofd een watersporter is!”
Kun je een voorbeeld geven van hoe een burger invloed kan uitoefenen op regelgeving?
“Ik was zweefvlieger, voordat ik terugkeerde naar de watersport. In 2014 kreeg Nederland de organisatie van de Vintage Glider Meeting toegewezen op Terlet. Dit is een internationale zweefweek. Écht een groots evenement in die wereld. En zo werd het ook aangepakt. Totdat bleek dat buitenlanders met klassieke toestellen een vergunning moesten aanvragen van 400 euro om in Nederland 5 dagen te mogen vliegen. Het feest stortte voor onze ogen in. Het bestuur stuurde daarop een brief naar de Koning met het verzoek te interveniëren. Daarop belde het ministerie om de zaak verder te bespreken. Het bestuur vroeg mij om advies. Dus ik dook in de regelgeving en zag veel grijs gebied. Ik kon vervolgens een brief meegeven voor het overleg, wijzend op de bestaande EU-regelgeving, dat het Europees Parlement met interesse naar de uitkomst keek, omdat het Verdrag van Lissabon een sportparagraaf heeft. Daarop werd ik gebeld dat het ministerie gezien de specifieke situatie de eisen had ingetrokken. Dit alles was in een paar dagen geregeld.”
Met wat voor vragen kunnen leden je benaderen?
“Mag dit wel? Zodra je dat denkt, kun je bij me aankloppen. Het zit er dik in dat je je vinger kunt opsteken als je merkt dat iets in Nederland niet mag, maar dat het in het buitenland wel mag, terwijl er een EU-afspraak ligt. Dat speelde in het verleden al met antifouling. Niet alle antifouling mocht in Nederland worden aangebracht. Maar, je mocht er wel mee varen als het al onder je boot zat nadat je het in het buitenland had aangebracht. Dat is twijfelachtig. En neem de verplichte verzegeling van het onderwatertoilet. Is dat houdbaar? Dat lijkt niet te voldoen aan eisen van proportionaliteit als eigenaren van buitenlandse jachten gehinderd worden in hun gebruik ervan in Nederland. Dan wordt het symboolwetgeving van Nederland die je Europees zo onderuit kunt halen. Europa heeft een grote invloed op veel zaken. Vooral voor watersportverenigingen in het grensgebied is dit interessant. Die zien sneller wat in het ene land wel mag en in het andere niet.”
Van welke watersportvereniging ben je lid?
“Ik ben lid van Blinckvliet. Dat ligt aan het Spui. Als jongen leerde ik zeilen op de Friese meren. Mijn vader was mijn leermeester. We komen uit Joure, daar had een derde van het dorp een boot. Toen ik in Groningen woonde werd zweefvliegen mijn passie, totdat ik naar Brussel vertrok voor werk. In 2008 vroeg mijn broer mij mee op zijn nieuwe zeilboot. Ik vond het weer gewéldig. Een week erna kocht ik ook een boot.”
Wat is je favoriete vaargebied?
“Ik zeil op het Haringvliet. Het is heerlijk daar. Het contrast met de Friese meren is immens. Ook daar vind ik het nog altijd geweldig om rond te varen.”