Het voordeel van de Blauwe Vlag, spoorboekje voor duurzaamheid
Ieder jaar wordt de Blauwe Vlag uitgereikt aan jachthavens die bijzonder presteren op het gebied van duurzaamheid en milieu. Op donderdag 16 mei werd bekendgemaakt welke jachthavens weer een Blauwe Vlag mogen voeren. “Jachthavens tonen hiermee aan dat zij schoon en veilig zijn”, zegt Erik van Dijk, directeur van stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit (KMVK) die in Nederland het programma van de Blauwe Vlag uitvoert.
De Blauwe Vlag is een internationale milieu onderscheiding. Jaarlijks wordt deze toegekend aan stranden en jachthavens die aan de campagne deelnemen en aangetoond hebben schoon en veilig te zijn. De Blauwe Vlag wordt uitgereikt aan meer dan 4.500 stranden en jachthavens in ruim 50 landen wereldwijd.
Het doel van het Blauwe Vlag Programma is om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. De Blauwe Vlag is in eigendom van FEE International (Foundation for Environmental Education), een onafhankelijke NGO in Denemarken. In Nederland voert de Stichting KMVK het programma van de Blauwe Vlag uit. Het Watersportverbond maakt deel uit van de jury die jaarlijks de Blauwe Vlag en de Groene Wimpel uitgereikt. Kijk voor meer informatie over dit ecolabel op de website van de Blauwe Vlag.
Ook een Blauwe vlag?
Om voor De Blauwe Vlag in aanmerking te komen moet een haven aan de volgende criteria voldoen:
- Water en kades zijn schoon
- Goede hygiënische sanitaire voorzieningen zijn in voldoende mate aanwezig
- Er is een gescheiden afvalinzamelingssysteem, bij voorkeur ook voor bilgewater en afvalwater
- Lozen van (zwart)afvalwater van boten en havenvoorzieningen in het water van de haven is verboden
- Reddings- en blusmaterialen zijn aanwezig
- Er is een havenreglement met gedragscodes voor de bezoekers
- Er is informatie over hoe om te gaan met natuur en milieu beschikbaar
Een uitgebreide toelichting op deze criteria kan je hier vinden.
Welke voordelen heeft het om een Blauwe Vlag te hebben?
Met de Blauwe Vlag haal je als vereniging een standaard in huis voor wat je minimaal moet doen op het gebied van natuur en milieu. Op het moment dat er een bestuurswisseling is of een nieuwe havenmeester start dan is het handig er beleid is. Het is tevens een spoorboekje voor vrijwilligers die op de haven werken. En je hebt een mooi havenreglement voor de ligplaatshouders. Ieder jaar komt er een onafhankelijke inspecteur op bezoek om te kijken of alles nog op orde is. Zo’n inspecteur heeft veel kennis op het gebied van duurzaamheid en kan daarover adviseren. Ook ziet hij vaak kleine tekortkomingen die je als vereniging misschien niet meer opvallen.
Watersportverenigingen met een Blauwe Vlag
Jachthaven Lelystad Haven
WSV Lelystad
R.R. & Z.V. Maas en Roer
R.W.V. Nautilus
Watersportvereniging Woudrichem
WSV Aalsmeer
Alkmaarse Roei-en Zeilvereeniging
Haarlemse Jachtclub
KMJC Den Helder
Koninklijke Watersport-vereeniging Loosdrecht
W.V. De Schinkel
Zeilvereniging Het Y
Watersportvereniging de Kogge
Watersportvereniging Noord Beveland
Watersportvereniging Den Osse
Jachtclub Veere
Watersportvereniging Wolphaartsdijk
Watersportvereniging Blinckvliet
Watersportvereniging Goeree
Watersportvereniging Haringvliet
Koninklijke Watersportvereniging De Kaag
Watersportvereniging Het Spui
Meer weten over de Blauwe Vlag? Neem contact op met Erik van Dijk, nationaal operator Blauwe Vlag Nederland en lid van het Watersportverbond Expertteam via erik@kmvk.nl of 033-3039797. Meer informatie vind je ook op: www. blauwevlag.nl.