Het belang van een VOG voor vrijwilligers
Als bestuurder van een vereniging ben je verantwoordelijk voor een veilige (sport)vereniging. Dit betekent: plezier voorop, geen agressie, intimidatie of (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Een goed fundament helpt om een veilige omgeving te creëren. Als vereniging kan je dit fundament vormen door te werken met de vier V’s. In dit artikel gaan we in op de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG).
- Verenigingsbrede gedragscode
- Vakkundig geschoolde instructeurs, trainers en coaches
- Vertrouwenscontactpersoon op de vereniging
- Verklaring Omtrent Gedrag vrijwilligers
Wat is een VOG?
Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag van een persoon uit het verleden geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld voor het doen van vrijwilligerswerk bij een vereniging. Een VOG is uitsluitend gekoppeld aan een strafrechtelijke veroordeling.
Verklein de kans op ongewenst gedrag
Vrijwilligers verplichten een VOG te tonen is één van de maatregelen die je als bestuurder kan nemen om de kans op grensoverschrijdend gedrag binnen de vereniging te verkleinen. Daarbij is het een belangrijk signaal naar buiten toe en vermindert het de kans dat personen die eerder in de fout zijn gegaan, een functie bij de vereniging kunnen uitoefenen. Het biedt geen garanties, maar op deze wijze laat je wel zien dat je de veiligheid van je leden, vrijwilligers en bezoekers serieus neemt.
Hoe vraag je een VOG aan?
Als vereniging kan je de VOG gratis voor vrijwilligers aanvragen. Het aanvragen is simpel, maar je moet als vereniging eerst voldoen aan de voorwaarden.
Vervolgens doorloop je de vijf onderstaande stappen:
- Meld je vereniging aan via het gratis aanmeldformulier. In geval van goedkeuring kunnen stap 2 t/m 5 worden gezet. Bij een afwijzing van het CIBG kan je vereniging hulp inschakelen van NOC*NSF (vog@nocnsf.nl).
- Vraag de e-Herkenning aan. E-Herkenning is te vergelijken met een DigiD, maar dan voor organisaties.
- Zet de VOG klaar voor de (beoogde) vrijwilligers. Via deze link log je in en zet je de aanvraag in gang. Je dient in 2.4 het juiste screeningsprofiel aan te vinken. Voor VOG’s van begeleiders of vrijwilligers in de sport is het vooral noodzakelijk om het risicogebied 8 Personen aan te vinken, gevolgd door nummer 84 (belast met de zorg voor minderjarigen) en 85 (belast met de zorg voor (hulpbehoevende) personen. Daarnaast kan je er als vereniging voor kiezen om bijvoorbeeld voor bestuurders extra functieaspecten toe te voegen.
- Laat de vrijwilliger(s) de aanvraag afmaken. Degene die gescreend moet worden, krijgt een link om de rest van de gegevens in te vullen, logt in met DigiD en geeft akkoord.
- Laat de vrijwilliger(s) de VOG tonen.
Het aanvragen van een VOG is een momentopname, dit zegt niets over de toekomst van iemand. Daarom is het raadzaam om elke drie jaar opnieuw een VOG voor een vrijwilliger aan te vragen.
Wanneer geeft Justis af?
Justis geeft alleen een VOG af als blijkt dat de aanvrager géén strafbare feiten op diens naam heeft staan ten aanzien van het doel waarvoor de VOG is aangevraagd óf als de betrokkene niet in politieonderzoeken wordt genoemd. Als er sprake is van strafbare feiten of als iemand ‘gevlagd staat’, dan beoordeelt Justis aan de hand van een screeningsprofiel of deze strafbare feiten een belemmering (kunnen) vormen voor de afgifte van de VOG in de specifieke context waarin hij wordt aangevraagd. Zo zal een aanvraag voor een beoogd penningmeester afgewezen worden als deze voorheen fraude heeft gepleegd. Maar een vrijwilliger, waarvan het de bedoeling is dat die trainingen zal gaan geven, wordt daar niet op afgewezen.
Ondersteuning via de expertpool van NOC*NSF
Er is een pool van experts beschikbaar die met jou als bestuurder en met de vereniging mee kunnen kijken hoe je de VOG-regeling goed en duurzaam kan invoeren. De experts hebben 15 uur per vereniging beschikbaar om ondersteuning te verlenen. Wil je gebruikmaken van deze ondersteuning, neem dan contact p met vog@nocnsf.nl.