Ben Wilmink nieuwe regiovertegenwoordiger Limburg van het Watersportverbond
Ben Wilmink is via Watersportvereniging Poseidon in Kessel al een paar jaar bekend met de regioteams van het Watersportverbond. Nu hij met pensioen is, wil hij zelf met veel enthousiasme en energie zich inzetten voor de belangen van watersporters in de regio Limburg. Een introductie van de nieuwe regiovertegenwoordiger Limburg.
Alle watersportdisciplines vertegenwoordigd in regioteam
Ik ben heel blij met de samenstelling van het regioteam Limburg op dit moment. Alle watersport disciplines zijn goed vertegenwoordigd en gezamenlijk hebben wij een groot netwerk. Bert Morelissen is net lid geworden en is onze specialist op het gebied van kano. Roland Kessels is ook nieuw en vanuit zijn achtergrond vooral betrokken bij de veiligheid in de regio. Hij is opgegroeid in Roermond, werkt in Venlo en kan vanuit zijn rol en netwerk veel voor de watersport betekenen. Jo Dohmen, Joep Mooren en Theo Burgers zijn al vele jaren actief in het regioteam. Deze harde kern heeft de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd, waarop het team voort kan bouwen.
De kracht van het collectief
Uit eigen ervaring weet ik dat het Watersportverbond echt een organisatie is waar rekening mee gehouden wordt. Door aan tafel te zitten bij overleggen over ontwikkelingen in de regio kunnen we het voor watersporters goed blijven regelen. We proberen ook contact te onderhouden met verenigingen die nog niet lid zijn. Hoe groter de groep die wij vertegenwoordigen, hoe krachtiger onze stem.
Gesprekspartner aan de juiste tafels
Er zijn een hoop verschillende projecten waar we namens watersporters en verenigingen bij betrokken zijn. Op dit moment speelt er veel rond de vernieuwing van de sluizen en de stuwen. Men wil bijvoorbeeld het Julianakanaal verdiepen en verbreden. Bij dergelijke projecten is het belangrijk dat we bij het overleg met onder andere Rijkswaterstaat en de overheid aan tafel zitten. Als we dit niet doen, worden veel zaken waar de recreant belang bij heeft, over het hoofd gezien of vergeten en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan.
Dat geldt ook voor de Maasplassen. Deze plassen zijn ontstaan door zand en grindwinning. Ontwikkelaars krijgen de opdracht om het op een dusdanige manier achter te laten dat het aansluit bij de natuur. Wij proberen op onze beurt om dat dan weer zo veilig en comfortabel mogelijk te maken voor de watersporter.
Wij zorgen voor voldoende en veilige faciliteiten voor watersporters
We zitten onder meer aan tafel om zaken goed te regelen maar proberen ook hele praktische oplossingen door te voeren voor problemen waar watersporters tegenaan lopen. Een voorbeeld hiervan zijn de steigers in de Berghaven langs het Julianakanaal. Wanneer je met de boot van Maasbracht naar Maastricht vaart, kon je onderweg nergens aanleggen. Halverwege, aan het Julianakanaal, komen nu aanlegplaatsen voor de recreatievaart. Dat maakt het stuk veel veiliger en comfortabeler dan wanneer je zes uur aan een stuk moet varen.
Nog een voorbeeld is de sluis van Panheel. Dit is een smalle oude sluis met een verval van een meter of acht. Als je daar voor het eerst binnenkomt met een kleine boot, is dat best wel spannend. Met de plaatsing van een glijstang, is het een stuk minder stressvol.
Zo zijn we met allerlei kleine praktische oplossingen bezig om het varen veiliger en comfortabeler te maken, maar we houden ook grotere ontwikkelingen in de gaten. Zoals de plannen voor MaasParc Asselt.
Watersport in Limburg is groot en populair
Limburg heeft meer vierkante kilometers wateroppervlak dan Friesland en er is veel ruimte voor watersport. Optimist on Tour, het kennismakingsprogramma voor de jeugd van het Watersportverbond, komt al jaren op de Maasplassen. Dat is zo’n succes, dat het in plaats van drie, nu vijf dagen wordt georganiseerd. Het suppen wordt ook steeds populairder. Eigenlijk zijn alle vormen van watersport op de Maasplassen rondom Roermond en Maasbracht te vinden.
Er is waterscouting, een actieve kanovereniging en een succesvolle kanopolo club. En er zijn nu plannen voor een wildwaterbaan bij de Noordplas in Roermond. Met lokale ondernemers en de gemeente Roermond wordt gekeken naar een oplossing voor blauwalg.Een oplossing voor voldoende doorstroming biedt zich aan door de plannen die er liggen voor een wildwaterbaan van de Noorderplas (funplas) naar de Groene Rivier te gebruiken. Hier ligt een natuurlijke mogelijkheid met ruimschoots verval voor een wildwaterbaan. Het regioteam is nauw bij deze ontwikkeling betrokken.
Het favoriete water van Ben
Ben Wilmink en zijn vrouw hebben tien jaar lang een ligplaats in Friesland gehad bij jachthaven de Watervriend in Uitwellingerga. Ben: ‘Mijn vrouw heeft vooral het watersportvirus. Dat is wel belangrijk, want als je het niet samen leuk vindt, moet je er niet aan beginnen. Nu hebben we een ligplaats dichtbij huis, aan de Maas bij WSV Poseidon in Kessel.'
‘Sinds 2009 voeren we met onze Vacance 1200 door Nederland, nu hebben we een min of meer vergelijkbare boot met een open kuip, van 12 meter 60. Komende zomer gaan we met onze nieuwe boot over de grote rivieren weer naar Friesland op vakantie. Je kunt daar een heerlijk rondje varen in de zomer.’