Als jurylid ben je echt van toegevoegde waarde

Het Watersportverbond onderschrijft het belang van meer bekwame juryleden voor de wedstrijdsport en heeft ervoor gekozen het volgen van de juryopleiding te vergemakkelijken.

19 februari 2025

Twee Nederlandse juryleden en een Nederlandse wedstrijdleider hebben onlangs bij de wereldfederatie World Sailing hun internationale kwalificatie ontvangen. Hella Bouma en Nicole de By werden benoemd tot international judge, Water Ganzevles mag zich nu international race officer  noemen. Wat zij straks op het water en in de jurykamer gaan doen? We maakten een verhaal over het juryvak. En geven je inzicht hoe je zelf die uitdagende, maar verrassend leuke taak ook kunt gaan vervullen.   

De één studeerde fiscaal recht en is dus wel van de regeltjes. De ander weet als directeur van een ingenieursbureau precies hoe je processen aanstuurt. Maar feitelijk kan, zo zien Nicole de By en Wessel Nauta om zich heen, iedereen met passie voor de zeilsport wel aarden als jurylid. “Zelf zeilen wordt er, als je alle regeltjes echt goed kent, ook leuker van.” Het duo roept geïnteresseerden op om zich te melden voor de vernieuwde juryopleiding. “Er is niets mooiers dan voor een eerlijke wedstrijd te zorgen.”

Nicole de By (31) zegt eerlijk dat het ‘wel een beetje uit de hand is gelopen’. Recent werd ze benoemd tot international judge bij World Sailing. Het gevolg? Ze zal allicht nog vaker haar weekenden doorbrengen op de mooiste zeeën, meren en plassen van Kroatië, Spanje én Nederland. “Geen straf”, lacht ze.

In haar tienerjaren zeilde De By veel, als vanzelf ging ze ook trainingen geven. “Maar toen ik afstudeerde en fulltime ging werken, vond ik het wekelijks coachen net iets te belastend. Toen mijn vereniging een jurycursus organiseerde, heb ik me daarvoor opgegeven. Ik zag een rol in het protestcomité wel zitten. Als je in het fiscaal recht zit, vind je de regeltjes leuk. En zo bleef ik toch bij de sport betrokken ook al voer ik minder en gaf ik geen trainingen meer.” Ze had als jurylid bovendien meer zeggenschap over haar agenda. “Je geeft aan welke week je wel kunt en wanneer niet. Als je een weekeindje over wilt slaan, dan doe je dat.”

Regels kennen maakt zeilen leuker

Er komt echter zoveel leuks op haar pad dat ze wel heel vaak ‘ja’ zegt. Zeker nu ze internationaal jurylid is, krijgt ze mooie uitnodigingen. “Ik ben eigenlijk snel erin gerold, kreeg al gauw aanstellingen voor grote wedstrijden in Nederland.” Ze viel ook wel op. “In de twintig én vrouw; dat is in de jurywereld vrij uniek. Er zijn in Nederland maar weinig nationale juryleden van onder de 40, dat zou eigenlijk wel mogen veranderen.”

Je hoeft haar niet te vragen een promo-praatje voor nieuwe juryleden te houden. “Nee hoor, daar hoef ik mijn verhaal niet voor op te kloppen. Het is namelijk echt heel leuk. Je bent, ook al vaar je dan niet zelf, natuurlijk toch met zeilen bezig. En je doet het voor de zeilers, dat geeft voldoening.” Er is slechts zelden een baalmomentje. “Als er te weinig wind is, jazeker. Maar datzelfde geldt dan voor de zeilers zelf ook natuurlijk.”

Het liefst zit de in Amstelveen woonachtige De By tijdens een wedstrijd op het juryschip. Met name het controleren van regel 42 – kortweg: een boot mag slechts deelnemen aan een wedstrijd door uitsluitend wind en water te gebruiken om zijn snelheid te vergroten, te behouden of te verminderen - is een dankbare taak. Maar, als jurist kan ze in de protestkamer natuurlijk ook haar lol op. “Ik heb er vooral baat bij dat ik geleerd heb de feiten heel precies op te schrijven. Als je een juridische achtergrond hebt, heb je een andere kijk op de regels en hoe die zijn opgeschreven.”

Regelkennis toepassen

Of je een goede zeiler moet zijn om een goed jurylid te kunnen worden? “Nee, niet per se”, zegt De By. “Maar ik zie vaak genoeg dingen op het water gebeuren waarbij ik denk: ik zou een andere keus hebben gemaakt. Je moet natuurlijk wel weten hoe een boot werkt, hoe een boot in elkaar zit en wat een boot kan. Maar het is verder gewoon een kwestie van regelkennis en het toepassen daarvan.”

Wat De By betreft zou het goed zijn als jonge, talentvolle zeilers, bijvoorbeeld uit de kernploeg, ook de jurycursus gaan volgen. “Als je op dat niveau zeilt, moet je de regels gewoon heel precies weten. En weten wat je in die toch wat formele protestkamer moet doen. En het zou ook goed zijn als zij daar zelf ook, tijdens regionale wedstrijden ofzo,  als jurylid plaatsnemen. Ik weet zeker dat jonge zeilers het wel kunnen waarderen als de jury uit twintigers of dertigers bestaat. Dat zal het beeld van het juryvak snel veranderen.”

Meer begeleiding dankzij vernieuwde opleiding

De By was net als Wessel Nauta begin februari bij een speciale jurybijeenkomst om te discussiëren over de vernieuwde juryopleiding. Het Watersportverbond onderschrijft het belang van meer bekwame juryleden voor de wedstrijdsport en heeft ervoor gekozen het volgen van de juryopleiding te vergemakkelijken. Beginnende juryleden zullen bovendien meer begeleiding krijgen. Zo wordt onder meer een aantal leercoaches aangesteld. Zij zullen nieuwbakken juryleden met name in de praktijk op het water en in de jurykamer bijstaan. Wessel Nauta is één van hen.

Nauta: “Het is al een hele vooruitgang dat je niveau 3 van de jurycursus nu via e-learnings kunt doen. Ik heb daar nog voor in de schoolbanken gezeten, maar nu kan je veel makkelijker je eigen tijd indelen. Het aanstellen van leercoaches, die je begeleiden in het traject, is een ander groot pluspunt. Je staat er als beginnend jurylid nu gewoon minder alleen voor, er komt meer structuur.”

De 55-jarige projectmanager uit Delfgauw rolde in het juryvak omdat er voor de zeilwedstrijden bij zijn vereniging een paar handjes extra nodig waren. “Het is leuk dat je als jurylid echt van toegevoegde waarde bent. Zonder jury geen wedstrijden.”

Het vuur laaide pas echt op toen hij ‘gepensioneerd zeilouder’ werd. “Toen mijn dochter ging studeren en van een zeil- in een roeiboot stapte en mijn jongste spruit ook zijn rijbewijs haalde, kreeg ik meer tijd.” Hij ging jureren bij het wedstrijdcircuit van de United 4 en kwam in aanloop naar het jeugd-WK én WK zeilen in Scheveningen in beeld voor een speciaal juryklasje.

Eenmaal opgeklommen naar niveau 4 kreeg hij afgelopen jaar ook een uitnodiging voor de Finn World Masters in Punta Ala in Toscane. “Ik volg nu ook, in rustig tempo, het traject om internationaal jurylid te worden. Ik hoef niet per se naar dat niveau, maar het is wel heel leuk om dat traject te volgen. Tijdens je stages krijg je veel feedback, daar word je slimmer van.”

Taakverdeling

Juist die begeleiding wil Nauta in eigen land ook gaan geven aan nieuwe juryleden. “Het is echt heel erg leuk om onderdeel te zijn van een team en de taakverdeling dan zo te doen dat je de kunde en kennis van de diverse juryleden maximaal benut. Het is mooi om als protestvoorzitter het proces aan te sturen, en dat zo eerlijk, slim en efficiënt mogelijk te doen. Want het is, voor zowel de zeilers als de juryleden, niet leuk om tot laat in de avond nog protesten af te handelen.”

Ook Nauta zegt dat hij de zeilsport veel beter is gaan begrijpen nu hij jureert. “Als je het spelletje goed wilt spelen, moet je de regels kennen. Daar word je een andere, betere zeiler van. Bij het wedstrijdzeilen horen nu eenmaal regels. Want hoe goed je ook vaart, ook olympische medailles worden soms gewonnen óf verloren in de protestkamer.”

 

Het Watersportverbond organiseert op de volgende data weer een juryopleiding:
Dinsdag 10 juni 19:30 - 21:00 - Online Kick-Off
Zaterdag 28 juni 09:30 - 16:30 - Cursusdag 1 te Utrecht
Zaterdag 5 juli 09:30 - 16:30 - Cursusdag 2 te Utrecht
Als je interesse hebt in de juryopleiding kun je een mail sturen aan opleidingen@watersportverbond.nl. Zodra de inschrijving geopend wordt, sturen we je een bericht. Het Watersportverbond biedt deze opleiding kosteloos aan onder de voorwaarde dat je bij de 3 geplande bijeenkomsten aanwezig bent.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport zeilen, wind- en kitesurfen

De partners van het Watersportverbond