Sportakkoord II

Nieuwe mogelijkheden voor verenigingen

Op 1 april 2023 is het Sportakkoord II van start gegaan. Sportakkoord II is het vervolg op Sportakkoord I en bestaat onder andere uit een vervolg op de lokale sportakkoorden per gemeente.  Mocht je (nog) niet betrokken zijn bij het lokale sportakkoord in jouw gemeente, maar wil je alsnog aansluiten, zoek dan contact met de gemeente of met de Adviseur Lokale Sport.

Wat houdt een lokaal sportakkoord in?

Via het lokale Sportakkoord spreken partijen uit de sport, maatschappelijke organisaties, bedrijven en de gemeenten lokaal af hoe zij met elkaar sport- en beweegambities kunnen bereiken.

Het nieuwe lokale sportakkoord bestaat uit één of meerdere van de onderstaande zes thema’s. Op sportakkoord.nl lees je meer over deze zes thema’s.

Elke gemeente ontvangt jaarlijks een bedrag van de rijksoverheid om te besteden aan de uitvoering van het lokaal sportakkoord. Als vereniging (sportaanbieder) kun je invloed hebben op de invulling van het lokale sportakkoord en kun je mogelijk gebruik maken van de beschikbare middelen, als jouw plannen bijdragen aan de gestelde doelen

 

Services

Er zijn ruim 250 services beschikbaar waar je als vereniging gebruik van kunt maken. Onder andere op de volgende thema’s zijn er services beschikbaar:

  • Duurzame accommodatie
  • Jouw sportclub klaar voor de toekomst
  • Ledenbinding
  • Presteren met communiceren
  • Maatschappelijk verantwoord ondernemen
  • Voorlichting sportiviteit en respect
  • Sociaal veilige sportomgeving
  • Inclusie en diversiteit
  • Gezonde sportomgeving

Daarnaast zijn er diverse trainingen en workshops voor ondernemers, clubbestuurders, clubkader en trainer-coaches, denk aan: Omgaan met pesten, diverse sport specifieke trainersopleidingen, Code goed sportbestuur etc.

 

Opleiding assistent instructeur 

Verenigingen krijgen vanuit het Sportakkoord de opleiding Assistent Instructeur (instructeur 2) volledig vergoed. Deze service wordt aangeboden door het Watersportverbond. Voor verenigingen een mooie kans om assistent instructeurs kosteloos op te leiden. Instructeurs leren in deze opleiding lessen voor te bereiden, oefeningen te bedenken, aanwijzingen te geven en kinderen en volwassenen op een leuke en veilige manier de beginselen van de watersport bij te brengen. Na de opleiding kunnen ze, onder begeleiding van een instructeur 3, lesgeven en kunnen ze binnen de vereniging verder groeien. 

 

Opleiding Zeiltrainer 2 

Verenigingen kunnen vanuit het Sportakkoord de opleiding Zeiltrainer 2 volledig vergoed krijgen. Deze service wordt aangeboden door het Watersportverbond. Voor verenigingen een mooie kans om zeiltrainers 2 kosteloos op te leiden. Tijdens deze praktijkdagen ligt de nadruk vooral op het ontwikkelen van je didactische vaardigheden. Je leert hoe je effectief lesgeeft en hoe je trainingen aanpast aan de behoeften van de zeilers. Deze vaardigheden ontwikkel je vervolgens verder in je eigen praktijk.  Een leercoach begeleidt je bij diverse lesgeefopdrachten.  Na de opleiding kunnen ze, onder gecontroleerde omstandigheden zelfstandig training geven.  

 

De lokale clubondersteuner in jouw gemeente kan je adviseren welke service past bij jouw wensen. De door jouw vereniging gewenste service kan alleen door de lokale clubondersteuner worden aangevraagd.

Weet je niet wie jouw lokale clubondersteuner is stuur dan een mail naar sportakkoord@nocnsf.nl. Je wordt dan met de juiste clubondersteuner in contact gebracht.

Meer informatie


Op sportakkoord.nl en op nocnsf.nl/sportakkoord vind je meer informatie over Sportakkoord II, de lokale sportakkoorden en wat deze voor jouw club kunnen betekenen.

Als je vragen hebt kun je  natuurlijk ook een mailtje sturen naar het Watersportverbond via vereniging@watersportverbond.nl.

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond