Emissieloos varen is steeds meer de norm in zowel natuur- als stedelijk gebied. Een trend die de komende jaren zal versnellen. Hoe speel je daar als watersportvereniging succesvol op in?
Laten we eerst een mogelijk misverstand uit de wereld helpen: het Watersportverbond is niet tegen elektrisch of emissieloos varen, maar vindt dat dit haalbaar en betaalbaar moet blijven. Hierop is onze lobby gericht. Daarnaast is er door het verbond een werkgroep ‘emissieloos varen’ opgericht.
Wat u nu al kunt doen:
- Als er in de gemeente of provincie ook maar het eerste begin is van een discussie over het weren van brandstof aangedreven motorboten, ga dan zo snel mogelijk in gesprek met de betreffende overheden. Het Watersportverbond heeft tips voor dit overleg.
- Breng de energiehuishouding van de vereniging in kaart en pas deze indien nodig aan op een verhoogde vraag naar elektriciteit.
- Ga slim om met de netaansluiting, zodat deze zo klein mogelijk kan blijven, terwijl er toch op het gewenste moment voldoende capaciteit is voor zowel het verenigingsgebouw (keuken) en loodsen (apparatuur) als op de steigers om boten te laden.
- Dring het energieverbruik alvast maximaal terug en kom tot één energiemanagementsysteem.
- Plaats zonnepanelen in combinatie met een windmolen.
- Vervang de lampen in de gebouwen door ledlampen.
- Gebruik zonnecollectoren voor douchewater.
- Verbeter de dak-, raam-, vloer-, en wandisolatie.
- Maak eventueel gebruik van een balansventilatiesysteem met warmteterugwinning.
- Verzwaar de aansluitingen op de steigers alvast naar 16 AMP 230 Vac.
- Trek waar nodig nu al loze pijpen/leidingen, om daar later kabels doorheen te steken. Dit zorgt voor een kostenspreiding over een langere periode.
Algemene tips
- Pak de aanpassingen professioneel aan.
- Win goed advies in.
- Toets of de verzwaring van het elektrische netwerk toereikend is.
- Ga in gesprek met de lokale brandweer.
- Besteed de aanpassingen, of een ombouw, uit aan een professional.
- Voorkom onderschatting van de gevaren van een accupakket.
- Verdiep je in de ISO-normering.
Extra informatie voor verenigingen
De werkgroep emissieloos varen heeft een visie-document opgesteld met algemene informatie over emissieloos varen en met informatie speciaal voor verenigingen. In dit visiedocument is ook een rekenvoorbeeld, eveneens ontwikkeld door de werkgroep, opgenomen. Met dit rekenvoorbeeld kan de vereniging een schatting doen omtrent de capaciteit van de netaansluiting wanneer ze willen overschakelen naar emissieloos varen.
Bestuurder van een aangesloten vereniging van het Watersportverbond en interesse? Vraag de informatie aan via het aanvraagformulier.
Dring het energieverbruik alvast maximaal terug en kom tot één energiemanagementsysteem.