Vanaf 1 juli 2021 moeten verenigingen en stichtingen voldoen aan de WBTR. Bestuurders en toezichthouders betrokken bij beide rechtspersonen, worden verplicht procedures te bespreken, afspraken vast te leggen en deze binnen de vereniging of stichting te borgen.
Intentie van de wet
De WBTR gaat over het professionaliseren van verenigingen en stichtingen. De wettekst begint als volgt:
‘Alzo Wij in overweging genomen hebben, dat het wenselijk is de kwaliteit van bestuur en toezicht bij verenigingen, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen en stichtingen te verbeteren en daartoe enkele regels inzake bestuur en toezicht voor alle rechtspersonen te uniformeren alsmede enkele specifiek voor stichtingen geldende bepalingen te introduceren.’
De wet zet het doel nadrukkelijk neer: het verhogen van de kwaliteit van verenigingen en stichtingen. In de praktijk betekent dit het bespreken, vastleggen en borgen van de bestuurlijke gang van zaken binnen de vereniging of stichting.
Wat verandert er?
De wettelijke veranderingen hebben vooral betrekking op:
- taakstelling van het bestuur
- aansprakelijkheid en de besluitvorming van de bestuurders en de toezichthouders met een tegenstrijdig belang aan dat van de organisatie.
- Tegenstrijdig belang
- Afwezigheid van bestuursleden
- Meervoudig stemrecht
- Toezicht
- Bindende voordracht
- Raadgevende stem
LET OP: Veel wat nu in de wet extra wordt vastgelegd als verplichting, is gelukkig nu al gangbaar in de praktijk.
Wat moet je volgens de wet doen?
- Informeren
De wet stelt dat bestuurders dienen te worden geïnformeerd en goed op de hoogte moeten zijn van de gewenste professionalisering. De wetgever benadrukt dat professionalisering het doel is van de wet. Dat geldt voor alle verenigingen en stichtingen, ongeacht de grootte. Goed bestuur staat centraal. - Statuten/interne reglementen aanpassen
De wetswijziging leidt tot een noodzakelijke aanpassing van de statuten. De statuten moeten een bepaling gaan bevatten waarin staat wat er moet gebeuren in het geval van ontstentenis of belet van alle bestuurders (en/of toezichthouders). Dus bepaald moet zijn wie er beslissingen mogen nemen als niemand van het bestuur dat niet meer kan of mag. Hiervoor kan bijvoorbeeld naast de kascommissie een continuïteit commissie worden ingesteld. In de wet staat dat je bij de eerstvolgende keer dat de statuten worden gewijzigd, nadat de WBTR per 1 juli 2021 is ingegaan, je deze dient te laten aanpassen aan de WBTR.
Hoe controleer je of je voldoet aan de WBTR?
Hiervoor zijn meerdere mogelijkheden:
- Je huidige statuten controleren aan de hand van de wet
- Met het stappenplan van de WBTR. Deze is voor leden van het Watersportverbond met 60% korting te verkrijgen.
- Via Service Organisatie Nederland Sport
- Via Nederlandse Stichting voor Vereniging en Recht