Baggeren Marrekrite onder druk, watersporter de dupe

24 juni 2024

Baggeren Marrekrite onder druk, watersporter de dupe

 Marrekrite steigers zijn steeds minder toegankelijk voor de watersporter. Oorzaak: toenemende ondiepte. Watersportvereniging Bergumermeer trok onlangs aan de bel bij regioteam Fryslân van het Watersportverbond over bepaalde Marrekrite steigers aan de Burgumermar. Het regioteam ging op onderzoek uit en de peilingen lieten inderdaad zien dat de diepte rond deze steiger uiteenloopt van 90 tot maximaal 130 cm. Daarmee is deze mooie, goed onderhouden publieke faciliteit van de Marrekrite voor een grote groep watersporters niet langer bereikbaar. Van de 300 ligplaatsen die de Marrekrite beheert, wordt een steeds groter aantal slechter bereikbaar.


Elk jaar krijgt de Marrekrite van de Provincie Fryslân 250.000 euro om te baggeren. Ondanks dat de kosten voor het baggeren blijven stijgen, blijft het bedrag voor het baggeren gelijk. Gevolg: er moeten keuzes worden gemaakt waar wel en niet gebaggerd wordt. En dat vindt het Watersportverbond in strijd met het provinciaal beleid van Gastvrij Fryslân, waar de waterrecreatie een belangrijke plaats inneemt. Met publiek geld zijn 300 ligplaatsen voor recreanten aangelegd in Fryslân, die echter langzaam steeds slechter toegankelijk worden. Inmiddels hebben wij goed en regelmatig contact met de directeur van de Marrekrite en voeren wij overleg hoe wij samen deze problematiek onder de aandacht kunnen brengen van de provinciale bestuurders. Onlangs verscheen een artikel van de directeur Marrekrite in de Leeuwarder Courant.


Loop jij ook vast bij ondieptes? Laat ons weten op welke plek(ken), dan kunnen we jouw ervaringen meenemen in ons overleg. We zijn te bereiken via fryslân@watersportverbond.nl

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond