WV Hellevoetsluis verduurzaamd op basis van energiescan en met hulp van (Bosa) subsidie
Geïnspireerd door deelname aan een project van de Gemeente Hellevoetsluis, om havens te verduurzamen, heeft Watersportvereniging Hellevoetsluis de energievoorziening verduurzaamd. Door een paar enthousiaste vrijwilligers binnen de vereniging is het technische en het financiële plaatje in kaart gebracht, is er subsidie aangevraagd en zijn het bestuur en de leden meegenomen in de plannen. Inmiddels is het energiesysteem op de haven zo aangepast dat er binnenkort helemaal geen gas meer verbruikt wordt.
Erik van Dinten was 12,5 penningmeester van Watersportvereniging Hellevoetsluis en licht de ontwikkelingen toe: “Onze vereniging is al sinds 2015 bezig met het optimaliseren van het energieverbruik. Het begon ooit met een energiescan van Stimular, gefinancierd door de gemeente Hellevoesluis. Met tips uit de scan is er eerst begonnen met het verminderen van verbruik in het clubhuis. Er werden radiatoren vrijgemaakt, leidingen geïsoleerd, de verlichting binnen en buiten vervangen voor led verlichting en gevels zijn geïsoleerd.”
“De volgende stap was het verduurzamen van de elektriciteit. Op een loods op het terrein zijn 40 zonnepanelen geplaatst, waarmee 20% van het totale elektriciteitsverbruik van de vereniging wordt opgewekt. Dat was voldoende om niet afhankelijk te zijn van de grillen van de energiemarkt en de tarieven voor onze leden redelijk constant te kunnen houden.”
Erik: “Een jaar of vier geleden deed de Gemeente Hellevoetsluis mee aan een Europees Subsidie project in het kader van het verduurzamen van havens. Als uitvloeisel daarvan zijn er twee experimenten gestart en we mochten kiezen waarmee we aan de slag wilden. We hebben toen gekozen voor hybride panelen, de zogenaamde PVT collectoren, die zowel warm water als elektra opwekken. Met het warme water kunnen we de gehele zomer onze douches van warm water voorzien"
“In totaal liggen er inmiddels acht PVT-collectoren op het dak van het clubhuis, en naast de 40 zonnepanelen die we al hadden zijn er nog 18 bijgeplaatst op onze container waar we de materialen voor het jeugdzeilen opbergen.Ongeveer 50% van ons stroomverbruik op de Heliushaven wekken we zelf op”
Hoe kunnen we de overvloed aan warm water ook in de winter slim gebruiken?
De volgende vraag die we onszelf stelden was: Hoe kunnen we dat warme water ook in de winter slim gebruiken wanneer we beperkt open zijn? Kunnen we daar het clubgebouw niet mee verwarmen? We zijn het eerst gaan koppelen aan het havenkantoor. Daar hadden we al vloerverwarming en dat was goed op elkaar aan te sluiten.
“We hebben afscheid genomen van de gasketel en ook de schakelkast vervangen. Bij ons was de kast te klein, maar er zullen ook havens zijn waarbij dit probleem niet speelt. Inmiddels is ook het clubhuis op het systeem aangesloten"
“De elektrische installatie staat er nu helemaal en het laatste waar aan gewerkt wordt is het installeren van een inductie kookplaat. Als dit ook af is, zijn we helemaal gasloos. Om zekerheid te hebben dat er altijd voldoende warmte beschikbaar is, is een elektrische CV ketel bij geplaatst.”
Hoeveel subsidie krijgen we en wanneer komt dit ?
“Voor de laatste uitbreidingen hebben we onder andere een subsidieaanvraag gedaan voor investeringen in bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA) De verkregen subsidie zorgde voor zo’n 25% van de investering. We hadden gehoopt op meer, maar het vervangen van een ketel en elektrakast voor de verduurzaming zagen ze niet als innovatief. Daarnaast hebben we nog een bescheiden bedrag van het Deltaport stimuleringsfonds mogen ontvangen. Toch scheelt het enorm. Binnen 8 jaar verdienen we het terug, daarna gaat het geld opbrengen. Dus op de lange termijn hoeven we onze tarieven minder te verhogen.”
Stimulering bouw en onderhoud van sportaccommodaties (BOSA)
De Bosa regeling richt zich op amateursport organisaties die subsidie kunnen aanvragen voor bouw- en onderhoudskosten van sportaccommodaties en de aanschaf van sportmaterialen. De subsidie voor de activiteiten bouw en aanschaf bedraagt maximaal 20% van de subsidiabele kosten. De subsidie voor de activiteiten verduurzaming en toegankelijkheid bedraagt maximaal 40% van de subsidiabele kosten.
Wat heb je nodig om een dergelijk project te realiseren?
Erik: “Je moet nadenken over hoe duurzaam wilt je zijn. En je hebt echt een paar enthousiaste mensen nodig op de vereniging die dit leuk vinden om op te pakken.
Daarnaast heb je ruimte voor panelen en wateropslag in de vorm van boilers. Wij kunnen dat bijvoorbeeld alleen op de Heliushaven. Op de andere haven hebben we daar geen mogelijkheid voor.”
“Je kunt denk ik best redelijk makkelijk van het gas af. Een elektrische ketel is veel kleiner dan een gasketel en veel minder complex, daarnaast zijn beide ketels in prijs redelijk gelijk. Dus als je toch toe bent aan een nieuwe ketel dan is een elektrische ketel het overwegen waard.”