Wijs het water op met de ‘levende’ waterkaarten app

30 maart 2023

Wijs het water op met de ‘levende’ waterkaarten app

Start je watersportseizoen vandaag nog (vanuit je luie stoel) en stippel een leuke dagtocht of (mini)vakantie uit met de Waterkaarten app. De hele maand april kun je de Waterkaarten-app proberen. In tegenstelling tot een gratis proefweek, kan dat nu een maand met alle functionaliteiten die de app heeft. En als het de komende weken goed bevalt, kun je je account handig omzetten zodat je er, mét korting, een heel jaar gebruik van kunt maken.

Zelfs in de wintermaanden waren er al duizenden gebruikers van de app die thuis bij de kachel op zoek zijn gegaan naar vaarinformatie of leuke routes voor het komende vaarseizoen. 

De Waterkaarten app weet bijna alles

Tijdens het varen kun je de uitgestippelde route er op je telefoon of op je tablet bij pakken. Wanneer je in de verte een brug ziet opdoemen kun je, terwijl de route gewoon op je tablet zichtbaar blijft, op je telefoon de bedieningstijden checken. Of even kijken wat de haven kost waar je naartoe wilt voor een lekkere kop koffie. De Waterkaarten app weet bijna alles. Daarnaast heb je via de AIS+ functionaliteit ook een goed overzicht van waar schepen in de buurt zich bevinden.

Het enige wat je als gebruiker hoeft te doen is de afmetingen van je boot invullen en een mooie route uitstippelen. De rest doet de app. Met het achterlaten van alleen je mailadres heb je al een account en kun je op drie verschillende apparaten inloggen. 

Nederland is een uniek land qua ontsluiting van vaarinformatie

De Waterkaarten app was voorheen van de ANWB. De app is dan ook nog steeds gekoppeld aan allerlei ANWB gegevens, maar ook van bijvoorbeeld Rijkswaterstaat. 

“Nederland is wat gegevens en data op en om het water betreft echt een uniek land, we hebben dat hier echt heel goed voor elkaar. Rijkswaterstaat heeft tientallen databronnen voor bijvoorbeeld waterhoogtes, werkzaamheden en andere scheepvaartberichten. En dat is allemaal landelijk georganiseerd. In heel veel landen is dat veel minder goed te ontsluiten voor de gebruikers van alle vaarwegen,” legt Sven Lens van Biggerworks uit, die de app nadat de ANWB er in 2018 mee stopte, heeft doorgezet. 

Gebruikers delen supersnel informatie om anderen te helpen

Door gedeelde informatie van app-gebruikers blijft de app altijd up to date. Bijvoorbeeld als de openingstijden van een brug zijn gewijzigd, of als er een tijdelijke stremming is. De app wordt jaarlijks door meer dan 60.000 mensen gebruikt en veel van hen helpen ons door actief informatie te delen. Dit kan via de app zelf supersnel met de support afdeling worden gedeeld, waar het direct wordt gecheckt en verwerkt. In het hoogseizoen draagt deze informatie bij aan het actueel houden van de app.

AIS+: Het leeft!

Het mooie van het overzicht dat de Waterkaarten app je geeft wanneer je aan het varen bent, is dat het geen statische kaart is. Door middel van de AIS+ functie zie je al het scheepvaartverkeer om je heen zien als varende bootjes. Zo kun je bijvoorbeeld, als je in Amsterdam door de grachtengordel vaart, in de app zien dat er een rondvaartboot de hoek om komt varen. Je ziet dus letterlijk alle andere vaarbewegingen op en nabij de route. 

Hulp- en overheidsdiensten zichtbaar op de kaart

Daarnaast zie je ook waar de politie vaart (donkerblauw bootje) of waar de Rijkswaterstaat boten zich bevinden, die laatste zijn geel van kleur. Binnenkort worden ook de reddingsboten van de KNRM toegevoegd. Dat kan een geruststellende gedachte zijn wanneer je op ze ligt te wachten. Ook steeds meer brandweerkorpsen gebruiken de app als routeplanner om te kijken hoe snel ze ergens ter plaatse kunnen zijn. 

Ook kano’s en roeiboten delen GPS locatie

Doordat de app gebruik maakt van GPS is het ook voor kleinere bootjes zoals kano’s en roeiboten een handige manier om goed zichtbaar zijn. Voor alle vaarweggebruikers een veilig idee! Via deze link kun je de maand april gratis gebruik maken van de app, en kun je alle functionaliteiten testen en kijken of het wat voor je is!

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Recreatie

De partners van het Watersportverbond