Wereldkampioenschappen kanopolo gaan van start in China

Naast de wereldtitel is er ook kwalificatie voor de Wereldspelen volgend jaar in China te winnen; de top 6 van het WK plaatst zich hiervoor.

15 oktober 2024

De wereldkampioenschappen kanopolo gaan van start in Deqing, China. Nederland is vertegenwoordigd in drie van de vier klassen: Dames, Heren Onder 21 en Dames Onder 21. De wedstrijden beginnen op 15 oktober, met de finales op 19 en 20 oktober. Naast de wereldtitel is er ook kwalificatie voor de World Games volgend jaar in China te winnen; de top 6 van het WK plaatst zich hiervoor.

De Nederlandse Dames zijn outsiders voor de titel op het komende WK. In eerdere edities eindigde Oranje structureel net naast de medailles, met zesde plaatsen op de WK's van 2018 en 2022. In voorbereiding op het afgelopen EK gaven sommige internationals prioriteit aan studie of werk, wat resulteerde in een teleurstellende positie. Dit jaar is het team echter weer in topvorm. Tijdens de ECA Cup in het voorjaar behaalde Oranje de finale, waar ze nipt van Duitsland verloren. Op dit WK speelt Nederland in een sterke poule met topfavorieten Frankrijk, Iran en Taiwan. De grootste concurrent voor de wereldtitel blijft titelverdediger Duitsland. 

Bij de Dames Onder 21 is Oranje een van de favorieten. Dit talentvolle team verraste vorig jaar door de Europese titel te winnen, waarbij Duitsland verslagen werd. De selectie is grotendeels intact gebleven en op de ECA Cup behaalden ze een halve finaleplaats, wat laat zien dat de concurrentie sterk is. In de eerste ronde spelen ze in een uitdagende poule met Duitsland, Frankrijk en de Aziatische landen Maleisië, Taiwan en China.

In de Heren Onder 21 klasse maakt een groot deel van het team zijn debuut. Na een teleurstellend EK vorig jaar moesten de coaches herselecteren vanwege de leeftijdsgrens. Dit jaar bestaat het team uit een mix van spelers uit Deventer en Helmvaarders (Helmond). In diverse oefentoernooien die zijn gespeeld is vooruitgang goed zichtbaar. Een achtste plaats in de ECA Cup biedt perspectief voor het WK. Ook dit team speelt in een zware poule met de favorieten Groot-Brittannië en het sterke Taiwan. Positief om te zien is dat de Australische junioren terug zijn na jaren afwezigheid, wat een positieve ontwikkeling is voor dit voormalige topland.

De Oranje Heren ontbreken dit WK. Ondanks de potentie van een talentvol team is het niet gelukt om een representatief team op te stellen, wat een grote teleurstelling is voor de drievoudig wereldkampioen.

Meer weten?
Op de site van Canoe ICF staan alle nieuwsberichten en bulletins met relevante informatie over het WK: 2024 ICF CANOE POLO WORLD CHAMPIONSHIPS | ICF – Planet Canoe (canoeicf.com)

Op Oranje – kanopolo.nl vind je meer informatie over de diverse selecties en via Instagram zijn alle selecties en @Kanopolo_NL te volgen voor de meest actuele ontwikkelingen.

Tijdens het WK zal er live-stream zijn via het Youtube kanaal van de ICF: www.youtube.com/@PlanetCanoe

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond