Waar moet je heen bij conflicten in de watersport?
Of je nou ontspannen tochten wil maken of aan het trainen bent voor de wereldtop: iedereen is gebaat bij fijne mensen om zich heen. Toch gaat dat soms niet goed. Misschien ontstaat er een ruzie, misschien voel je je machteloos tegenover gezaghebbende figuren. Vertrouwenscontactpersonen kunnen je daarbij helpen.
Het Watersportverbond krijgt soms vervelende verhalen te horen. Denk aan jeugdleden die zich niet prettig voelen in de les-/trainingsgroep of vrijwilligers die gebukt gaan onder onvriendelijke opmerkingen. Zelfs als iedereen de beste intenties lijkt te hebben, kunnen er dit soort incidenten ontstaan.
Beland je zelf in zo’n situatie, dan is de logische eerste stap om een gesprek aan te gaan met de persoon waar je een conflict mee hebt. Toch lukt dat helaas niet altijd. Machtsverhoudingen kunnen in de weg staan, en misschien speelt angst, ongemak of schaamte wel een rol.
In dat geval kun je met vragen, zorgen of een melding terecht bij de vertrouwenscontactpersoon van de vereniging. Je krijgt een luisterend oor, er wordt met je meegedacht en er kunnen vervolgstappen worden gezet. Een vertrouwenscontactpersoon is geen hulpverlener, maar wel een onmisbare schakel voor het opvolgen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag. Door te signaleren en acteren, blijft de vereniging een sociaal veilige plek.
Vertrouwenscontactpersonen bij Watersportverbond
Indien de vereniging geen vertrouwenscontactpersoon heeft, als je er binnen de club niet goed uitkomt, of als een conflict zich niet op clubniveau afspeelt, kun je bij het Watersportverbond terecht. Daar zijn verschillende vertrouwenscontactpersonen die een veilige ruimte bieden waar iedereen terecht kan met zorgen, vragen of klachten met betrekking tot ongewenst of grensoverschrijdend gedrag binnen de watersport.
Iedereen die iets is overkomen, heeft gezien of er wetenschap van heeft, kan contact zoeken. Je hoeft dus niet per se het slachtoffer of beschuldigde te zijn.
Heb je als bestuurder of begeleider van een sportvereniging een vermoeden van seksuele intimidatie, dan ben je verplicht dit te melden bij het Watersportverbond of het Centrum Veilige Sport.
Ook anonieme meldingen zijn vanzelfsprekend welkom. Deze zijn wel lastig(er) op te volgen. We zien deze dan ook vooral als een belangrijk signaal over hoe ons sportklimaat eruit ziet en als een indicatie voor een betere inzet van preventie. Soms kunnen we via het tuchtrecht toch een onderzoek starten na het maken van een zorgvuldige afweging tussen het signaal, het belang van de melder en het algemeen belang.
Wanneer is gedrag grensoverschrijdend?
Soms is het niet evident wanneer gedrag grensoverschrijdend is. Het helpt als je vereniging een gedragscode heeft, dan weet je als lid, vrijwilliger of ander type clublid waar de vereniging voor staat. Met een helder opgestelde code bestaat er geen twijfel meer als iemand ongewenst gedrag bespreekbaar wil maken.
Niet elke vereniging heeft een eigen gedragscode. De gedragscode van het Watersportverbond kan gelden als richtlijn.