Tips & Tricks om je boot beter te beveiligen
Als eigenaar van een boot loop je de kans gedupeerd te worden door diefstal of inbraak. Met relatief eenvoudige middelen kun je een hoop ellende besparen. Voor schadevergoeding of voor herstel eisen verzekeraars steeds vaker en betere gecertificeerde beveiligingssystemen. In hun polisvoorwaarden wijzen ze op deze verplichting en de mogelijkheden om diefstal te voorkomen. En welke verantwoordelijkheden je daar als eigenaar in hebt.
Met de hulp van de experts van Watersportbeveiliging.com hebben we enkele tips en tricks op een rij gezet die hierbij kunnen helpen.
Vijf Tips & tricks
1. Gebruik een goedgekeurd ART slot
Verzekeraars vragen vaak om een VbV of CCV keurmerk, maar beide keurmerken maken geen goedgekeurde sloten meer voor boten. Wij adviseren een goedgekeurd ART slot te gebruiken. Op de website van Stichting ART staan kabelsloten met 1 ster voor ‘lichte’ beveiliging van je vaartuig. Het aantal sterren voor kettingsloten moet minimaal 3 zijn wanneer je je vaartuig beter wilt beveiligen, conform de categorie ‘zwaar’.
2. Hang een kettingslot of kabelslot tussen wal en schip
Om te voorkomen dat je boot wordt gestolen adviseren wij een kettingslot of kabelslot te gebruiken en dit aan goede bevestiginspunten op de boot en aan de wal vast te maken. Bijvoorbeeld via een walanker, steigerring, bolder of een hoge stevige paal of steigerdeel.
3. SCM certificering voor sloten
Om de kans op diefstal van een buitenboordmotor te verkleinen, is een SCM gecertificeerd buitenboordmotorslot de beste oplossing. Goedgekeurde buitenboordmotorsloten worden voorzien van een label met daarop de vermelding 'SCM goedgekeurd'. Op dit label wordt een volgnummer vermeld dat begint met P3 of MS gevolgd door zeven cijfers.
4. Terugvindsysteem voor je vaartuig of trailer
De kans dat je trailer of vaartuig na diefstal wordt teruggevonden kun je vergroten met een Track&Trace systeem. Een Track&Trace systeem, dat verplicht wordt door verzekeraars in risicogebieden zoals Amsterdam, moet wel geaccepteerd zijn door verzekeraars. Het systeem kan draadloos geïnstalleerd worden op zowel trailers als op vaartuigen. En wordt door gecertificeerde installateurs op het schip geïnstalleerd en aangemeld bij een PAC meldkamer.
5. Check goed je polisvoorwaarden
Je boot is niet in alle situaties tegen diefstal verzekerd. In de polisvoorwaarden wordt op deze verzekeringsvoorwaarden gewezen maar niet iedereen leest dit of neemt het niet voldoende serieus. Uitbetaling van diefstal van een boot is uitgesloten indien de boot niet is verbonden met een ART/CCV goedgekeurde ketting of staalkabel aan een vast punt op de boot, wal of steiger.
Ook voor de buitenboordmotor, trailer of volgboot gelden eisen om diefstalschade te beperken. Een trailer moet bijvoorbeeld met een disselslot en/of wielklem beveiligd zijn en buitenboordmotor met een buitenboordmotorslot beveiligd zijn met een SCM gecertificeerd product.
Verzekeringen voor vaartuigbezitters
In samenwerking met Zeker in Sport, de assurantie-tussenpersoon voor sportbonden, heeft het Watersportverbond verzekeringen ontwikkeld voor verenigingen en vaartuig bezitters. Aanvullend op de bootverzekeringen zijn er ook preventiepartners aangehaakt om hun diensten tegen een scherpe prijs en/of op maat gemaakt aan te bieden aan onze verzekerde leden, waaronder watersportbeveiliging.com.
Watersportbeveiliging.com
Watersportbeveiliging.com biedt een breed assortiment beveiligingssystemen waaronder sloten, kabels, walankers, kettingen, buitenboordmotorsloten en elektronica zoals track en trace en bootmanagementsystemen. Alle producten zijn specifiek geschikt voor het beveiligen van je boot, schip, sloep of jacht en dragen de juiste keurmerken en certificaten om de veiligheid van je vaartuig en opvarenden te waarborgen.
Wil je advies over welke beveiliging voor je boot het meest geschikt is, dan helpt een van de specialisten je graag verder. Watersportbeveiliging, powerd by MultiMill Int. BV heeft zich ook gespecialiseerd in de beveiliging van jachthavens en schepen met behulp van Track&Trace, IoT en RFID technieken.