De komende dagen valt er veel regen in onder meer de Ardennen. Als de verwachtingen doorgaan zorgt dit voor een hoge afvoer in de Maas. Zo’n situatie komt zelden voor in de zomer. Rijkswaterstaat adviseert recreatievaart om in deze periode niet over de Maas te varen.
Stroming en rommel
De verwachting is dat vanaf woensdag de afvoer (aantal m3/sec) op de Maas sterk en snel stijgt. Een hoge afvoer brengt een sterke stroming met zich mee, zeker als ook de stuwen gestreken worden. Daarnaast is de kans aanwezig dat er veel rommel, zoals takken, in het water meedrijft waardoor de schroef kan vastlopen.
Maak geen gebruik van de Maas
De Maas heeft vaker te maken met hoge afvoeren, maar het komt bijna nooit voor in de zomer. Dit maakt dat veel vaarweggebruikers niet gewend zijn aan de situatie die hierdoor (mogelijk heel snel) kan ontstaan. Daarom adviseert Rijkswaterstaat de recreatievaarders om tijdens de hoogwaterperiode niet over de Maas te varen. Blijf in de haven of neem andere routes.
Snel veranderende waterstanden
De hogere afvoeren, maar ook het strijken van de stuwen veranderen de waterstand. Dit kan tot gevolg hebben dat vaartuigen die aangemeerd zijn losraken of juist klem kan komen te zitten onder een vaste steiger.
Wij raden aan hier goed op te letten de komende dagen. Het strijken van de stuwen wordt via een bericht aan de scheepvaart bekend gemaakt is te vinden op teletekst pagina 721. Bekijk ook de actuele waterstand van de Maas.
Alternatief
Rijkswaterstaat adviseert de recreatievaart tussen ’s Hertogenbosch en Maastricht om gebruik te maken van de Brabantse kanalen. Het traject loopt via het Kanaal Wessem-Nederweert, de Zuid-Willemsvaart of het Wilhelminakanaal. Daarnaast kan ook op de diverse plassen gevaren worden.
Rijn en haar vertakkingen
Ook op de Rijn en haar vertakkingen (Waal, Nederrijn, IJssel, Lek) wordt een hogere waterstand verwacht. Het advies is hier om alert te zijn op rommel in het water, op de extra stroming en op plekken die zijn ondergelopen en dus ondiep zijn.
Blijf op de hoogte
Houd de actuele weersverwachtingen en waterstanden steeds in de gaten. Raadpleeg voor het weer de website van het KNMI. De waterstanden van de Maas kun je vinden op Waterinfo. De waterstanden in de zijrivieren en beken in Limburg vind je op de website Waterstand Limburg. En tips over wat je zelf kunt doen tegen wateroverlast vind je op Wacht niet op water.
Mocht de regenval en/of het hoogwater leiden tot acute situaties, dan kun je meer informatie vinden op de website voor Veiligheidsregio Zuid-Limburg of voor Veiligheidsregio Limburg-Noord.
Bron: Rijkswaterstaat