Rapport van taskforce instroom jeugd heeft aangezet tot actie

3 oktober 2024

Om de terugloop van de deelname in de wedstrijdsport tegen te gaan is vorig jaar de Taskforce Instroom Jeugd opgericht. De (sport)zomer met vele activiteiten rondom de Olympische Spelen en het drukke Nederlandse zeilseizoen laat zien hoe waardevol de wedstrijdsport is en de noodzaak van de ontwikkeling hiervan. 

In het rapport ‘Krachten bundelen voor meer fun en duurzame groei’ staan een aantal aanbevelingen die aanzetten tot actie. Inmiddels is ook een verkorte presentatie beschikbaar die de aanbevelingen samenvat en uitlicht. Deze wordt uitgebreid besproken tijdens de Jaarbijeenkomst van het Platform Wedstrijdsport op zondag 6 oktober.

Eerste gesprek op inhoud

In het actieplan van de taskforce is ook de Trainer/Coach Commissie (TCC) nauw betrokken. Voortbouwend op de gesprekken met hen en het rapport zijn een aantal actiepunten geformuleerd, die tot snel resultaat kunnen leiden. 

  • de basis van instroom in de sport is van cruciaal belang. Hoe interesseren we mensen (niet enkel jongeren) voor een sport waarmee zij geen bekendheid of verbinding hebben? Een betere link tussen sportkennismaking (bijvoorbeeld via Optimist on Tour), de vaarschool en de vereniging is hier essentieel.
  • de kwaliteit van opleidingen en trainingen zijn cruciaal om de instroom te behouden. Samen met de verenigingen zullen we hier direct mee aan de slag moeten. Het realiseren van de FUN-waarden, zoals benadrukt in het rapport, is hierbij het uiteindelijke doel.
  • Een belangrijke actie is dat het Watersportverbond de informatie op de website voor potentiële wedstrijdsporters beter inricht, zodat er een logische connectie ontstaat tussen zoekende sporters (jeugd of ouders) en de ontvangende watersportverenigingen en klassenorganisaties. Ook binnen de verenigingen kan dit aanbod op sommige plekken beter worden vormgegeven en geëtaleerd.
Vervolgafspraken op de agenda

Om structureel opvolging te geven aan de aanbevelingen vanuit de taskforce wordt tijdens de jaarbijeenkomst van het platform wedstrijdsport een commissie instroom jeugd geïntroduceerd en komt op 9 oktober voor het eerst bijeen. Daarnaast is er op 21 oktober een bijeenkomst voor verenigingen met een actieve jeugdopleiding (op CWO-, lokaal, regionaal of landelijk wedstrijdniveau), maar ook andere geïnteresseerden zijn zeer welkom. In deze bijeenkomst wordt een actieplan en vervolgstappen besproken, die voortkomen uit het rapport en de jaarbijeenkomst wedstrijdsport. 

Aanzet tot actie

De taskforce benadrukt in het rapport dat de materie complex is en dat er geen eenvoudige oplossing bestaat. Als we als zeilers, en liefhebbers van de wedstrijdsport, blijven doen wat we altijd al doen, verandert er weinig. We moeten met elkaar tot nieuwe inzichten komen over hoe we anders kunnen gaan denken over onze sport, wat het zo leuk maakt, en waarom iedere Nederlander iets met watersport zou moeten hebben — en vooral, zou moeten dóén!

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport zeilen, wind- en kitesurfen

De partners van het Watersportverbond