Verandering van ORC en IRC regelgeving in 2025

10 februari 2025

In de zeilwereld blijven klassenregels zich ontwikkelen om eerlijke wedstrijden mogelijk te maken. Voor 2025 zijn er binnen ORC en IRC enkele updates doorgevoerd die invloed hebben op zowel eigenaren als wedstrijdorganisaties. Deze aanpassingen zorgen voor meer transparantie en duidelijkheid binnen het ratingsysteem, met als doel een betere wedstrijdbeleving.

Onderwaterschip

Wat direct opvalt aan het ORC certificaat van 2025 is de weergave van het onderwaterschip van de boot. Dit is een belangrijke verbetering, omdat eigenaren nu kunnen controleren of de juiste digitale rompvorm is gebruikt bij het certificeren. Elk ORC certificaat is gebaseerd op een digitale versie van de rompvorm, inclusief kiel en roer. Door deze onderdelen zichtbaar te maken, kunnen zowel de eigenaar als anderen eenvoudig controleren of het onderwaterschip overeenkomt met de werkelijke boot. Sommige ontwerpers hebben ORC gevraagd hun onderwaterschip niet te tonen, waardoor deze nieuwe informatie bij enkele boten niet zichtbaar zal zijn.

De nieuwe weergave is nog niet uitvoerig getest, dus het is mogelijk dat sommige certificaten een incorrecte afbeelding tonen. Zie je afwijkingen of rare vormen? Laat het ons weten via Wedstrijdsport@Watersportverbond.nl. Ook als je vindt dat de vorm afwijkt van het werkelijke onderwaterschip horen we dat graag, zodat we het certificaat kunnen controleren en waar nodig aanpassen.

Daarnaast bevat het certificaat nu een tuigagetekening die zowel verstelbare bakstagen (running backstays) als checkstagen (checkstays) weergeeft. Dit zijn kleine maar belangrijke verbeteringen in de transparantie van ORC, omdat het nu meer informatie toont aan eigenaren, zeilers en wedstrijdorganisaties over de vormen van de kiel en het roer, evenals de tuigageconfiguratie.

Ook de IMS-regels zijn aangepast:

  • IMS-regel F9.12 is bijgewerkt om de aanpassing van de mastvoet tijdens het racen te verduidelijken. Als de mastvoet tijdens het racen kan worden aangepast, moet dit worden aangegeven als "JA". De eigenaar kan echter verklaren dat de mastvoet niet wordt aangepast tijdens het racen. In dat geval is het de verantwoordelijkheid van de eigenaar om te bewijzen dat de mast tijdens het racen niet is aangepast, en bewijs hiervoor kan na de race worden vereist.
  • IMS-regel F9.5 introduceert aparte invoervelden voor bakstagen (runners) en checkstagen. Tot nu toe werden deze als één invoer geregistreerd.
    • Een bakstag (running backstay) wordt gedefinieerd als tuigage die achterwaartse ondersteuning biedt aan een mastdeel op een punt tussen de bovenste limiet markering en het bevestigingspunt van de voorstag.
    • Een checkstay wordt gedefinieerd als tuigage die achterwaartse ondersteuning biedt aan een mastdeel op een punt tussen de onderste limiet markering en het bevestigingspunt van de voorstag.

Alle waarden die tot 2024 waren geregistreerd, worden automatisch aangemerkt als bakstagen. Het kan echter nodig zijn om deze gegevens te controleren en correct in te voeren.

De waarden die tot 2024 voor deze invoer zijn geregistreerd, worden automatisch aangemerkt als het aantal lopende bakstagen. Het kan echter nodig zijn om te controleren wat als een bakstag (running backstay) moet worden geregistreerd en wat als een checkstay. De scheiding tussen bakstagen en checkstays zal in 2025 geen impact op de rating hebben, hoewel dit mogelijk in 2026 wel wordt ingevoerd. In de tussentijd moeten meetgegevens worden verzameld en gecontroleerd om de juiste waarden voor volgend jaar te waarborgen.

Daarnaast bevat het certificaat nu ratings voor een ware windsnelheid (TWS) van 4 knopen. Deze waarden kunnen worden gebruikt voor het opstellen van koersmodellen om aangepaste single-number ratings te berekenen. PCS-berekeningen zullen de nieuwe ratings echter niet gebruiken in 2025. De score-wind zal daarom nog steeds worden berekend binnen het bereik van 6 tot 24 knopen. Dit is voornamelijk om consistente resultaten te behouden met de huidige scoringssoftware die op de markt beschikbaar is en om te voorkomen dat deze op korte termijn moet worden aangepast. Het plan is om het gebruik van PCS in het volledige bereik van 4 tot 24 knopen in 2026 uit te breiden.

Wil je meer informatie over ORC en hoe ORC certificaten aan te vragen? Kijk dan het webinar over ORC terug, of kijk naar deze korte instructie video

IRC

Binnen IRC zijn dit jaar geen significante wijzigingen, maar specifieke informatie van de RORC omtrent IRC 2025 vind je hier terug. Wel nog een belangrijk punt, een IRC certificaat wordt enkel afgegeven o.b.v. een ingediend REVAL formulier. De link naar dit formulier vind je in de betalingsbevestiging van je IRC certificaat bestelling. Dus ook als er geen wijzigingen voor je certificaat zijn, dien je toch dit REVAL formulier op te sturen aan wedstrijdsport@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Wedstrijdsport zeilen, wind- en kitesurfen

De partners van het Watersportverbond