Open Kano Festival 2.0

11 juli 2024

Open Kano Festival 2.0

Tekst en foto’s: Martijn Schutte

Het tweede weekend van september staat bij menig kanovaarder, traditiegetrouw, omcirkeld op de kalender. Het Open Kano Festival (OKF) komt ook dit jaar terug, op  13-14-15 september in Ossenzijl. 

Wat 20 jaar geleden begon als een samenkomst van enthousiaste peddelvrienden, is in de loop van de jaren uitgegroeid tot het mooiste kanofestival van Nederland. Een weekend in het teken van openkanovaren, met workshops, lezingen, demo’s en handel. Dit alles in goed gezelschap. Door de jaren heen wisten steeds meer mensen de weg te vinden naar het festival, zo ook peddelaars uit de buurlanden. Iedereen is welkom.

Te midden van Nationaal Park de Weerribben-Wieden, op het recreatiecentrum de Kluft, vindt het OKF haar thuishaven. Honderden kanovaarders komen samen op het water, om hun passie voor en kunde over kanovaren te delen. Zowel een plek voor doorgewinterde peddelaars als nieuwe vaarders.

2.0

Inmiddels is het tijd voor een volgend hoofdstuk. De organisatie van het festival is afgelopen jaar overgedragen aan een nieuwe generatie enthousiaste kanovaarders. Een jong team dat bruist van ambitie en ideeën om dit festival met haar geliefde gedachtengoed te blijven organiseren en verbeteren.

De ambitie is het uitdragen van de kanosport door middel van inspirerende evenementen en activiteiten. Als ambassadeur van de kanosport streeft de organisatie naar een uitbreiding van de openkano-gemeenschap in Nederland en daarbuiten. Het team is zuinig op de relaxte sfeer en koestert de OKF-beleving van de afgelopen jaren. Dat sluit niet uit dat de organisatie achter de schermen druk bezig is met nieuwe initiatieven. Zo is het OKF nu officieel geregistreerd als stichting en wordt er gewerkt aan een stevig fundament van de organisatie, waar nog jaren op gevaren kan worden.

Waar kanovaren altijd het hoofdthema van het festival zal blijven, wil de organisatie toewerken naar een inclusiever festival. Er waren al workshops tochten en activiteiten, maar dat willen ze verder verrijken. Nieuwe elementen moeten daarbij passend zijn bij de avontuurlijke levensstijl van kanovaarders. Eerste initiatieven zijn activiteiten rondom buiten koken, expedities, kamperen, mindfullness en handarbeid.

 

Lichtjestocht trekt veel bekijks

Ieder jaar zet het OKF de lichtjestocht op het programma. Die is niet alleen berucht onder de festivalgangers, maar ook in het dorp en daarbuiten. Een waar spektakel, zowel voor vaarders als de lokale omgeving. Dorpelingen verzamelen op de kade om de met lichtjes versierde kano’s te bewonderen. Een aaneenschakeling van kleine verlichte kunstwerkjes. Wat de dorpelingen alleen niet weten, is dat de lichtjestocht traditiegetrouw eindigt met een heuse kano-disco op het water.

 

Meer informatie 

Onlangs is de online kaartverkoop van start gegaan. Toegangskaarten en camping plekken zijn te verkrijgen via openkanofestival.nl.

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

Recreatie Events

De partners van het Watersportverbond