Onverschrokken helden

Column directeur Arno van Gerven

3 november 2023

Onverschrokken helden

Die foto. Zwartwit. Minstens een eeuw oud. Nu ingekleurd met Artificial Intelligence. Je treft hem in de presentatie van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij (KNRM). Een presentatie gemaakt om te laten zien wat er vanaf 11 november gebeurt, als de KNRM 200 jaar bestaat en een jaar van feestelijkheden wordt ingeluid voor deze legendarische vrijwilligersorganisatie.

Het beeld zegt alles. Je ziet zes mannen in een sloep. Gebeeldhouwde koppen en kapsels als in de Netflix-serie Peaky Blinders. De spanning druipt van de gezichten. Eentje heeft zijn ogen gesloten. De zee is woedend. Toch eropuit. Naar het onbekende. De donkerte in. Onverschrokken, als brandweermannen die een wolkenkrabber ingaan waar de rook en vlammen al uitslaan. Tekst bij de ingekleurde zwartwit foto: ‘Van roeireddingboten tot zelf richtende, waterjet aangedreven, snelle reddingboten’.

200 jaar historie tot leven gebracht in één zin en één beeld.

But They Shall Not Grow Old?

Dat is toch onbedoeld de gedachte die je bij het zien van dit soort beelden krijgt. Wat bezielt je als vrijwilliger je leven in de waagschaal te stellen om een ander leven te redden. Het is de basis van de heroïsche geschiedenis van misschien wel de meest indrukwekkende organisatie die we in dit land kennen. Opgericht na een wrange gebeurtenis: een storm in oktober 1824, waarin veel bemanningsleden van de toenmalige, door de staat ter beschikking gestelde roeireddingboten, verongelukten.

Voor een groep notabelen was toen de maat vol. Zij vonden dat een vrijwilliger die zijn leven waagt om een ander te redden, altijd moet kunnen vertrouwen op de beste reddingboten, veiligheidsmiddelen en opleidingen. Besloten werd dat de Redding Maatschappij een particuliere organisatie zou worden zonder overheidssubsidie. Op deze wijze kon het altijd maximaal gericht zijn op de veiligheid van de vrijwillige bemanning. Sindsdien redt de KNRM mensen en dieren in nood, op zee, het ruime binnenwater en stranden. 24/7 en onder alle omstandigheden. Dat gebeurt kosteloos dankzij de inzet van 1400 professionele vrijwilligers en de bijdragen van donateurs en bedrijven.

In 2022 resulteerde dat in 2524 keer uitvaren, 4000 geredde personen, 155 geredde dieren en 49 personen die door KNRM Life Guards in veiligheid zijn gebracht. Iedere vrijwilliger moet een driejarige basisopleiding volgen en eerst honderden uren oefenen voordat er als ‘opstapper’ in actie mag worden gekomen. Anno 2023 zijn er 45 reddingstations, 75 reddingboten en 10 lifeguard posten. Die worden ingezet vanuit een doordacht vlootplan op basis van regionale en lokale risico’s.

Kijk, het is simpel. Als watersporter hoop je de redders van de KNRM nooit tegen te komen. En als het gebeurt, weet je dat er iets flink fout is gegaan. In je achterhoofd maak je je daar toch altijd een beetje zorgen om. Want op het water kun je je veilig wanen, maar echt veilig ben je nooit. Om die reden kunnen de KNRM en het Watersportverbond elkaar zo goed vinden. In nauwe samenwerking doen we er alles aan om de veiligheid op het water te verhogen.

Tijdens het jubileumjaar gaan we kijken hoe we de vrijwilligersorganisatie op alle mogelijke manieren promoten. Wetend dat veel van onze leden al betrokken donateurs zijn.

Logisch, de KNRM is typisch zo’n organisatie, waarbij je nooit aan het nut twijfelt.

Ook dat is herkenbaar.

Alvast gefeliciteerd!

Reageren?

Arno van Gerven is directeur van het Koninklijk Nederlands Watersportverbond. Iedere week snijdt hij actuele onderwerpen in de watersport aan. Wil je reageren? Doe dat op arno.van.gerven@watersportverbond.nl.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond