De dagen worden langer, de zon laat zich steeds vaker zien en het voorjaar hangt in de lucht. Het is heerlijk om weer het water op te gaan en te genieten van je favoriete watersport. Maar vergis je niet: het water is nog ijskoud, en het is belangrijk om te voorkomen dat je te veel afkoelt. Zelfs op een zonnige dag in maart kunnen een frisse wind en koud water ervoor zorgen dat je sneller afkoelt dan je denkt. Daarom is het slim om goed voorbereid te zijn.
Waarom je niet te koud wilt worden
Kou kan je ongemerkt besluipen. Stel je voor: je bent lekker aan het varen, maar op de terugweg trekt de wind aan en de zon verdwijnt achter de wolken. Voor je het weet, krijg je koude handen, begin je te rillen en voel je je minder energiek. Als je eenmaal bent afgekoeld, is het lastig om weer op temperatuur te komen. Je lichaam moet hard werken om warm te blijven, en dat kost energie. Voorkomen is dus echt beter dan genezen! Blijf dus niet te lang in natte kleding en draag iets op je hoofd, daar verlies je namelijk de meeste warmte.
Wat als je toch koud wordt?
Merk je dat je begint te rillen, stijf wordt of dat simpele handelingen moeilijker gaan? Dan is het tijd om in actie te komen. Want dan dreigt er misschien zelfs onderkoeling. Dat treedt op wanneer de lichaamstemperatuur onder de 35°C zakt. Dit kan gebeuren door langdurige blootstelling aan koud water of een combinatie van wind en lage temperaturen.
Het eerste stadium herken je aan verschillende symptomen. Je begint te rillen, je huid wordt bleek en je vingers worden stijf. Dit zijn signalen dat je lichaamstemperatuur daalt tot 35-32°C. Je coördinatie neemt af, eenvoudige handelingen worden lastig.
Wat doe je als je merkt dat iemand onderkoeld is, of dat zelf onderkoeld dreigt te worden?
Als je onderkoeld raakt of iemand ziet die onderkoeld is, is snel handelen cruciaal. Zoek beschutting en probeer verdere afkoeling te voorkomen.
Zodra je uit het water bent:
- Zoek beschutting en droog op: Ga naar een warme, windvrije plek en trek natte kleding uit. Droge, warme lagen helpen om weer op temperatuur te komen.
- Voorkom verder warmteverlies: Bedek het hoofd en de nek en wikkel jezelf of de onderkoelde persoon in een thermodeken of slaapzak.
- Drink iets warms: Warme thee, bouillon of chocolademelk helpt om het lichaam van binnenuit op te warmen. Vermijd alcohol en cafeïne.
- Beperk bewegingen: Laat de persoon rustig zitten of liggen. Intense bewegingen kunnen de afkoeling verergeren.
- Gebruik lichaamswarmte: Indien nodig kan lichaamswarmte helpen om iemand langzaam op te warmen.
- Bel 112 bij ernstige onderkoeling: Als iemand niet meer reageert of nauwelijks ademhaalt, schakel dan direct medische hulp in.
Goed voorbereid op pad
Op een frisse lentedag is de verleiding groot om meteen het water op te gaan, maar een goede voorbereiding is essentieel om van je dag te kunnen genieten. Controleer altijd het weer, kleed je warm aan en neem de juiste spullen mee, zoals een extra set droge kleding, een thermosfles, energierijke snacks en een nooduitrusting. Zo blijf je comfortabel en kun je volop genieten van je tijd op het water, zonder dat je de kou je plezier laat verpesten.
Geniet van je favoriete watersport, maar houd de kou in de gaten.