Nautische informatie Slijkgat (Stellendam - Noordzee v.v.)

15 juli 2024

Nautische informatie Slijkgat (Stellendam - Noordzee v.v.)

Wie vanuit Stellendam van en naar de Noordzee wil varen, moet door het Slijkgat. Op deze plek is al geruime tijd sprake van verzanding. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van de afvoer van de rivieren in het achterland en de stroming op zee. Het gevolg is dat de boeien niet altijd op de goede plaats liggen en dat bemoeilijkt de doorvaart. Vanwege schuivende ondiepten zijn er gevallen bekend van boten die vast komen te liggen in het Slijkgat.

Het Slijkgat vormt samen met de Pampusgeul de enige bevaarbare vaargeul tussen de buitenhaven Stellendam en de Noordzee. De betonde vaargeul is circa 200 meter breed en wordt op diepte gehouden tot NAP –4.00 meter. In het midden van de vaargeul wordt een extra diepe geul onderhouden tot een diepte van NAP –5.50 meter. 

Bij windkracht 5 Beaufort of hoger, bij windrichtingen van zuidwest tot noordwest, in combinatie met het spuiregime van de Haringvlietsluizen, kunnen onverwachts ondieptes ontstaan in de vaargeul. Bij aflandige wind uit oostelijke hoek worden de waterstanden lager. Ondanks het baggeren kan door deze omstandigheden de betonning tijdelijk onbetrouwbaar overkomen. Indien nodig wordt deze zo snel mogelijk aangepast aan de nieuwe situatie. Wees hierop alert en vaar voorzichtig!

Download hieronder de nieuwe brochure (2024) die is uitgekomen over hoe je veilig door het Slijkgat kunt varen.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond