Kanopolo Dames Onder 21 klasse Europees kampioen

Voor het eerst in historie won Jong Oranje de Europese titel in een thriller van een finale van topfavoriet Duitsland.

11 september 2023

Van donderdag 8 september tot en met zondag 11 september werden in het Duitse Brandenburg an der Havel de Europese Kampioenschappen Kanopolo gehouden, en met groot succes voor onze junioren damesselectie. Voor het eerst in historie won Jong Oranje de Europese titel in de Dames Onder 21 klasse in een thriller van een finale van topfavoriet Duitsland. De laatste zes EK's werden door Duitsland gewonnen. Jong Oranje begon als outsider voor de titel aan het toernooi. De Nederlandse talenten wonnen eerder dit jaar brons op de ECA Cup in Essen.

Op het EK speelde Jong Oranje uitstekend.

In de eerste ronde werd er alleen nipt van favoriet Frankrijk verloren (1-2), verder werd er geen wedstrijd verloren. In de kwartfinale werd overtuigend met 3-1 gewonnen van het sterke Groot-Brittannië. In de halve finale trof Jong Oranje weer Frankrijk. Lang ging het gelijk op tegen de Franse talenten. Een snelle Franse goal werd teniet gedaan door de gelijkmaker van Femke Huizinga. Frankrijk liep daarna uit naar 3-1. Maar Oranje rechte haar rug en vocht zicht terug met goals van Berkhout en Wendy Huizinga. Een 3-3 eindstand leidde tot verlenging met golden goal. Het was Jong Oranje dat aan het langste eind trok. Megan Lotgerink scoorde de winnende 4-3. Voor Oranje de eerste finaleplaats in deze klasse ooit.

Zinderende finale

In de finale speelde Oranje tegen topfavoriet Duitsland. Voor eigen publiek speelden de Duitse junioren een goede wedstrijd, alleen Jong Oranje was daarin volledig gelijkwaardig. Een snelle Duitse goal werd direct opgevolgd door een strakke goal van Wendy Huizinga en door een goal van Manders kwam Oranje zelfs op voorsprong. Duitsland bleef echter in de wedstrijd en scoorde al snel de gelijkmaker. In de tweede helft was het Megan Lotgerink die Oranje op voorsprong zette, waarna Duitsland weer langszij kwam. Eindstand wederom 3-3 en dus weer verlenging. Oranje speelde de verlenging fenomenaal uit - de ene na de andere Oranje aanval teisterde het Duitse doel, helaas zonder succes, maar Jong Oranje bleef continu in balbezit. Na meerdere goed uitgespeelde kansen was het weer Megan Lotgerink die de winnende en dus golden goal maakten: 4-3 voor Oranje en Europees Kampioen!

In de andere klassen van het EK had Oranje helaas minder succes. Bij de Heren eindigde Oranje op een verdienstelijke zesde plaats. In de Damesklasse eindigde Oranje met een negende plaats nog net in de top tien. In de Heren Onder 21 klasse sloot Jong Oranje af met een wat teleurstellende twaalfde plaats.

Fotografie: Martijn Huizinga