Jeffrey Luppes (33) krijgt toeronderscheiding na 3500 km kanovaren
Kilometervreter op het water
Tekst: Fabian Melchers
Een zilveren toeronderscheiding is niet voor iedereen weggelegd, en al helemaal niet als je pas 33 bent. Maar Jeffrey Luppes slaagde er toch echt in om meer dan 3.500 kilometer af te leggen, in minimaal zes verschillende provincies. “In m’n studententijd lukte het me wel een stuk beter om echt veel te varen.”
Toeronderscheidingen kun je behalen door tochten te registreren in een speciaal boekje. Na 200 kilometer heb je koper verdiend, en brons komt na 1.000 kilometer. Maar daar is Luppes dus inmiddels ver voorbij. Ook al begon hij pas rond 2015 met kanoën. Eerst bij de Groninger Kano Vereniging, later bij KV Jason in Arnhem en tegenwoordig bij Aquavite in Almere."
“Dit jaar heb ik ongeveer 500 kilometer gevaren. Dat is niet heel veel. Toen ik een tussenjaar had, ben ik zelf heel veel op pad gegaan en haalde ik ongeveer 1.500 kilometer.”
“Eigenlijk had ik vorig jaar al die toeronderscheiding, maar ik heb hem nu pas aangevraagd”, vertelt de toerfanaat. “Dit jaar heb ik ongeveer 500 kilometer gevaren. Dat is niet heel veel. Toen ik een tussenjaar had, ben ik zelf heel veel op pad gegaan en haalde ik ongeveer 1.500 kilometer.”
Luppes vertelt dat hij zijn tochten nauwkeurig bijhoudt. “Ik ben zelf datawetenschapper en hou van cijfertjes. Leuk om dan terug te lezen hoeveel kilometer ik op een bepaald traject heb gevaren, en hoe snel ik ging. Dat kun je dan weer gebruiken als referentiekaders voor nieuwe tochten. De onderscheiding die daar dan bij komt kijken, is vooral een mooi extraatje.”
Als langste tocht heeft Luppes een traject van zo’n 300 kilometer op zijn naam staan, door Groningen en Friesland. “Dat was een meerdaagse tocht, met een tentje in mijn kano. Ik denk dat dat langste afstand daarbij iets van 60 kilometer op een dag was. Zulke langere afstanden doe ik vaak in mijn eentje. Op die manier kun je een lekker eigen tempo aanhouden en kun je zelf pauzes inplannen. Ik merk aan mezelf dat ik die minder vaak nodig heb dan anderen. Maar het is natuurlijk ook heel leuk en gezellig om met de club tochtjes te doen.”
Jeffrey Luppes
Met zoveel gevaren kilometers heeft Luppes inmiddels ook een paar dikke aanraders. “Binnen Nederland is dat de Ruiten Aa, een riviertje in Oost-Groningen. Je komt er weinig mensen tegen, ziet veel leuke beekjes en het is mooi gerestaureerd; de meander is een beetje in de rivier teruggebracht.”
“In Duitsland is de Mecklenburgische Seenplatte echt fantastisch”, vertelt Luppes over het gebied ten noorden van Berlijn. En ik wil zelf nog wel eens terug naar Schotland. Daar ben ik met Peddelpraat in 2019 geweest, op een meerdaagse trektocht langs de kust richting het noorden. Er kwam toen slecht weer aan, dus hebben we het eindpunt niet bereikt. Maar de route was geweldig, met ruige kusten waar je toch ook redelijk beschermd langs kon varen.”
“Ik heb nog wel wat dingen op mijn lijstje staan”, gaat Luppes verder. “Ik weet niet of het de komende jaren gaat lukken, maar ik zou bijvoorbeeld graag de Rijn afvaren, of een rondje Nederland doen. Zo’n grote onderneming is wel een stuk moeilijker te plannen. De absolute nummer één op mijn verlanglijstje is rond IJsland varen. Maar daar heb je veel meer ervaring voor nodig.”
Met die plannen zet Luppes alvast koers voor een gouden toeronderscheiding, waar 7.000 kilometer voor afgelegd moet zijn. “Zolang ik de komende jaren in goede gezondheid blijf en lekker door kan blijven kanoën, gaat me dat zeker lukken. Gezien mijn leeftijd kan ik kan nog wel redelijk wat kilometers maken.”
Meer informatie over Toeronderscheidingen?