De regioteams vormen de ruggengraat van het Watersportverbond. Met hun focus op belangenbehartiging en als aanspreekpunt voor watersportverenigingen, spelen zij een cruciale rol in de ondersteuning en ontwikkeling van de watersport in Nederland. Eind vorig jaar hebben we een terugblik gepubliceerd over de belangenbehartiging in Nederland. In dit artikel geven we je een overzicht van het werk van de regioteams en vragen we aandacht voor het jaarverslag 2024 en prioriteiten in 2025 per regio.
Wat doen de regioteams?
Het Watersportverbond kent 16 regio’s, voornamelijk gegroepeerd rond grote vaargebieden. Het ene team is drukker en groter dan het andere, maar in totaal zijn het ongeveer 70 vrijwilligers. Elk team werkt nauw samen met beheerders van vaarwateren, vaarroutes, bruggen en sluizen zoals Rijkswaterstaat, provincies en gemeenten. Dankzij hun lokale kennis en contacten zetten zij zich in voor de belangen van watersporters op regionaal niveau. Uiteraard maken ze gebruik van de kennis en ervaring in andere teams en van het Expertteam van het Watersportverbond.
Een terugblik op 2024
Elk regioteam heeft een beknopt jaarverslag gepubliceerd waarin ze terugblikken op de belangrijkste activiteiten van het afgelopen jaar. Denk aan:
- Overleg met de overheid over het onderhoud en de toegankelijkheid van vaarwegen en vaargebieden (ongeveer 7000 kilometer vaarwegen, 80.000 bruggen, 137 sluizen);
- Belangenbehartiging voor specifieke thema’s zoals peddelsporten, waterplanten of Natura-2000 (162 gebieden waar nieuwe beheerplannen voor komen);
- Het onderhouden van contacten met meer dan 300 watersportverenigingen in het land. Vaak in de vorm van regiobijeenkomsten, het bezoeken van verenigingen en het verspreiden van regionale nieuwsberichten.
De jaarverslagen geven een beeld van de impact die de regioteams hebben op de watersport in Nederland.
Prioriteiten voor 2025
Elke regio is anders. De teams hebben voor 2025 hun eigen prioriteiten gesteld. Er zijn landelijke thema's waar elke regio een eigen invulling aan geeft. Veel benoemde speerpunten zijn:
- Onderhoud aan bruggen en sluizen: Samenwerken met overheden en instanties om stremmingen door gepland onderhoud zoveel mogelijk te voorkomen of buiten het seizoen te plannen en, waar mogelijk, alternatieve routes bevaarbaar te houden.
- Wildgroei aan lokale belastingen en regels: Bijvoorbeeld verhoging van toeristenbelasting, kosten voor gebruik van openbare voorzieningen, emissieloos varen, Toegang beperkende maatregelen.
- Aanspreekpunt voor verenigingen: Weten wat er speelt bij verenigingen en samenwerken op het gebied van belangenbehartiging.
- Communicatie: Frequenter communiceren over nieuws en ontwikkelingen in de regio.
- Versterken van het team: Door natuurlijk verloop en vraag naar specifieke kennis en ervaring zijn er meerdere vacatures voor enthousiaste vrijwilligers.
Doe mee en maak het verschil
Er is regelmatig behoefte aan versterking binnen de regioteams. In enkele regio's is dringend hulp nodig. Of je nu interesse hebt in specifieke sporten zoals kanovaren of veel ervaring met externe communicatie, jouw inzet kan een groot verschil maken. Benieuwd naar de activiteiten in jouw regio? Bekijk dan de webpagina van jouw regioteam en ontdek hoe jij kunt bijdragen.
Mis je belangrijke thema’s in de prioriteitenlijst? Laat het weten via het bestuur van jouw vereniging, zodat jouw inbreng meegenomen kan worden in de contacten met het regioteam.
Samen maken we ons sterk voor de watersport
De kracht van het Watersportverbond is het collectief. Samen kunnen we veel meer bereiken dan als individu of als lokale vereniging. De regioteams van het Watersportverbond zetten zich dagelijks in om nu en in de toekomst alle vormen van watersport volop ruimte te geven. Blijf op de hoogte van de activiteiten in jouw regio, doe en denk mee. Samen zijn we sterker!
Meer weten? Check info per regio.