In mijn regio: Wim Holdrinet, regioteamlid Brabant

In de Efteling stapte hij voor het eerst in een kano. Die ervaring vond hij magisch. Er volgden jaren van wedstrijdvaren kanoslalom op de mooiste rivieren van Europa, bestuursfuncties bij verenigingen en nu zet de stedenbouwkundige en planoloog zich in voor het Watersportverbond in zijn regio, Brabant.

26 mei 2021

Het Watersportverbond heeft zestien regioteams verspreid over heel Nederland die bestaan uit meerdere teamleden en een regiovertegenwoordiger. De regioteams  zetten zich in voor de watersport in hun regio op het gebied van toegankelijk, schoon en veilig vaarwater. Op vrijwilligersbasis ondersteunen deze watersportliefhebbers in hart en nieren de watersportverenigingen. In de rubriek ‘in mijn regio’, stellen ze zich aan je voor. Als je vragen voor ze hebt, mail naar: hedwich.kuipers@watersportverbond.nl.

  • Naam: Wim Holdrinet
  • Leeftijd: 75 jaar
  • Expertise: stedenbouwkunde en planologie
  • Vereniging: Volmolense Kano Club, Waalre
  • Watersport: Kanoslalom
  • Betrokken bij Nederlandse Kano Bond sinds: 1963
  • Betrokken bij het Watersportverbond sinds: 2010
Hoe ben je in een kano beland?

Midden 50er jaren van de vorige eeuw zat ik voor het eerst in een kano op de kanovijver in de Efteling! Het idee dat een kano als bijna vanzelf door het water glijdt, vond ik toen magisch. Ogenschijnlijk zonder iets te hoeven doen. Dit leidde ertoe dat mijn vader een kano voor mij bouwde die ik op 16-jarige leeftijd in Eindhoven te water liet. Eerst voer ik recreatief maar dat werden al snel wedstrijden afvaart en kanoslalom. De combinatie van kracht, behendigheid en een tikkeltje durf, trok mij enorm aan in deze sport. Elk foutloos gevaren slalompoortje geeft onmiddellijk een kleine kick. In de jaren ‘60 en ‘70 reisde ik veel door de Eiffel, Ardennen en Alpen om deel te nemen aan NK’s en WK’s. In 1967 heb ik, samen met enkele andere Eindhovenaren, het initiatief genomen voor en deelgenomen aan de eerste Nederlandse Kampioenschappen afvaart en slalom. Die vonden in Monschau (D) plaats. Zeven jaar geleden ben ik gestopt met wedstrijdvaren.

Wat maakt jouw regio, Brabant, zo bijzonder?

Het stromende vaarwater! Dat maakt Brabant uniek. Dat vind ik ook het mooist. Je trakteert mij niet met kanoën op een kanaal of meer. Geef mij maar de bochtige vaartrajecten van de Dommel, de grootste en meest bekende beek in oost-Brabant. Die stroomt van Neerpelt (B) door Eindhoven naar ‘s-Hertogenbosch. Daarnaast heb je nog een aantal kleinere beken.

Wat doe jij voor de watersport in jouw regio?

Ik heb tamelijk veel contact met Waterschap De Dommel om te bereiken dat de Dommel optimaal bevaarbaar blijft of wordt. In de jaren ‘60 en ‘70 mocht je overal op varen. Nu zijn er vanwege natuurbescherming veel vaarbeperkingen en mag je in oost-Brabant nog maar op drie of vier beken varen.

Ik span mij nu met name in om een vaartraject door Eindhoven voor elkaar krijgen. In 2003 is in het centrum een vistrap aangelegd ter bevordering van de ecologie. Vistrapkanovaren werd door het waterschap gevaarlijk bevonden en is toen verboden. Tot medio 2010 werkte ik als stedenbouwkundige en planoloog bij de gemeente Eindhoven. Vanuit die rol ben ik bezig geweest om het verbod op kanovaren voor dat vaartraject in Eindhoven ongedaan te krijgen. Een in 2007 uitgevoerd Arbo-onderzoek toonde aan dat kanoën op de vistrap nauwelijks gevaarlijk is. Vistrap-kanoën is leuk uitdagend voor iedereen die varen op stromend water aankan. Toen ik medio 2010 met pensioen ging ben ik vanuit het Watersportverbond doorgegaan met mijn missie. Het is momenteel nog steeds verboden, maar sinds een paar jaar neemt de bereidheid binnen het waterschap toe om kanoën door het centrum van Eindhoven toe te staan.

De kunst is om te bereiken dat de verschillende belangen binnen het waterschap en de verschillende belangen binnen de gemeente Eindhoven met elkaar in overeenstemming zijn.

Wat maakt het regioteamlidmaatschap voor de watersport zo leuk?

Ik vind het leuk om kanobelangen te behartigen! Het is dankbaar werk om ervoor te zorgen dat vaarwateren goed toegankelijk, veilig en comfortabel worden, zijn en blijven. Er is nog veel te winnen. Dat geldt overigens voor veel vaarwater in heel Nederland.

Welke eigenschappen moet je hebben als regioteamlid?

Een lange adem! En je moet nieuwsgierig zijn. Je moet je ogen en oren open hebben bij de verenigingen en in ruimtelijke ordening-land. Wat speelt er bij de verenigingen en wat zijn gemeentes provincies, waterschappen en Rijkswaterstaat van plan en heeft dat consequenties voor de watersport?

 

Ook regiovertegenwoordiger worden in jouw regio?

Bekijk hier de vacatures.

Wim Holdrinet in actie in zijn wedstrijdjaren
Wim Holdrinet in actie in zijn wedstrijdjaren

Deel dit artikel:

Uitgelichte artikelen

De partners van het Watersportverbond