Ook al worden de dagen kouder en donkerder, je hoeft deze winter zeker niet stil te zitten. Er zijn uiteenlopende trainingen te bedenken, van jeugdtrainingen op de kant tot creatieve oplossingen in het zwembad. We laten verschillende verenigingen aan het woord over hun aanpak.
Op het water
Ook in de winter kun je nog prima het water op, zolang je je goed voorbereidt. Denk aan een warme anorak, of peddelmoffen om je handen tegen de kou te beschermen. Vaar je in het donker? Zorg dan dat je een wit licht hebt dat van alle kanten zichtbaar is.
Rosalie Fleuren (Michiel de Ruyter): “Voor baltrainingen wordt het op een gegeven moment te koud, maar zolang er geen ijs ligt kun je prima aan conditie werken. Voor een intervaltraining kun je bijvoorbeeld je slagen tellen. En in een treintje kun je de achterste kanoër steeds naar de voorkant laten varen. Je kunt van alles bedenken. Meestal trainen we eerst op langere afstanden, en richting de lente op kortere sprints.”
Pascal Lucker (Viking Venlo): “Bij ons varen de volwassen kanoërs de hele winter door. We zitten aan de Maas, dus we hebben geen last van bevroren kanalen of iets dergelijks. De poloërs trainen in een haven, dus zij lopen iets meer risico dat het dichtvriest. Ze gaan in de winter ook wat vaker naar het zwembad.”
Alicia Beijer (De Helmvaarders): “Jeugdspelers varen bij ons ook in de winter, maar ze worden wel verplicht om een anorak te dragen. Als het donker is, draagt iedereen ook een lichtje op z’n zwemvest. Verder trainen we veel op conditie. Als trainers checken we ook regelmatig of jeugdspelers het koud hebben. Jonge spelers hebben vaak wat minder aandacht, dus we zorgen voor veel afwisseling en kleine wedstrijdjes.”
Bert Onnekes (Beatrix): “We hebben een vol programma in de winter. De vrijdag is bij ons vrij, maar verder wordt er elke avond getraind. Onze wedstrijdgroep vaart in het weekend en deels doordeweeks. Dat gaat gewoon door zolang er geen ijs ligt. Maar we hebben ook twee kano-ergometers staan die we kunnen gebruiken als vervanging.”
Michiel de Ruyter / EKV Beatrix
Zaal- en kanttraining
Niet iedereen vindt het fijn om in de winter het water op te gaan, zoals jonge jeugdspelers. Verenigingen houden daar graag rekening mee. Ze trainen in zaaltjes of buiten op de kant. Niet alleen om te werken aan conditie of spelinzicht, maar ook om plezier in de sport en elkaar te houden.
Rosalie Fleuren (Michiel de Ruyter): “Op de kant kun je heel veel doen. Wij hebben een krachthonk waar we oefeningen omheen verzinnen. Denk aan een parcours, circuitje of teamspel. Je kunt bijvoorbeeld een rondje rennen terwijl je een bal op je peddel balanceert. Of bij elke pushup een pepernoot uit een schaaltje happen; leuk voor Sinterklaas. We huren ook wel eens een zaaltje, maar nu de jeugd wat ouder is proberen we toch zoveel mogelijk het water op te gaan.”
Pascal Lucker (Viking Venlo): “Voor de jongste jeugd hebben we wekelijks een zaaltraining, met kinderen uit verschillende kanodisciplines. We organiseren dan allerlei spelletjes en trainingen. Het kan trefbal of basketbal zijn, of een shuttle-test. Soms gaan we er ook even op uit. Dan hebben we bijvoorbeeld een training in het bos, of we doen mee aan een hardloopwedstrijd.”
Alicia Beijer (De Helmvaarders): “Vorige winter hebben we voor het eerst een zaal gehuurd met de hele vereniging. Kanoërs van alle disciplines waren welkom. We organiseerden spellen zoals trefbal of apenkooien. Dat beviel heel goed. Ik denk dat we met ongeveer veertig mensen waren.”
Bert Onnekes (Beatrix): “Ik organiseer elke dinsdagavond een training voor kracht, coördinatie en core stability. Dat doen we het hele jaar. Bij onze vereniging hebben we een eigen krachtruimte, die zowel gebruikt kan worden door de wedstrijdsporters als onze groep. Ik maak elke maand een nieuw schema om de variatie er een beetje in te houden. Vaak is dat een circuitvorm, alle spiergroepen komen aan bod. Het is niet uitsluitend voor kanoërs bedoeld. Er zitten ook moeders van jeugdleden in onze groep. Die zijn lid geworden zodat ze hier aan mee kunnen doen. Je moet wel een band hebben met de vereniging om aan te kunnen sluiten.
Michiel de Ruyter / EKV Beatrix
Zwembad
Veel clubs huren een zwembad af in de winter, om te kunnen oefenen op verschillende technieken. Met een instructeur die naast je in het water kan staan, is het bijvoorbeeld de uitgelezen plek om te oefenen op eskimoteren. Maar er zijn nog meer opties.
Alicia Beijer (De Helmvaarders): “Eskimoteren kan eng zijn als je het voor het eerst doet. Ik praat daarom van tevoren altijd eerst even, zodat je weet wat je wel en niet kunt doen. Vaak besteed ik dan de eerste les alleen aan omgaan en uitstappen, zodat ze daaraan kunnen wennen. Vooral kinderen leren heel snel, je ziet dat ze het graag willen.”
Rosalie Fleuren (Michiel de Ruyter): “Ik trainde vroeger bij de studentenvereniging Euros. Jongens van werktuigbouwkunde hadden daar planken gemaakt die je op de rand van een zwembad kon bevestigen. Daar ging je op zitten om je slag te oefenen. We gebruikten stokken met een klein blad, zodat je jezelf niet omver trok. Soms zetten we een spiegel neer om te zien of je genoeg indraait en of je je armen wel hoog genoeg houdt. Intussen was er een andere groep die kracht- of baloefeningen deed, dus we wisselden elkaar af. Dat werkte heel goed. Aan het eind van de winter merkten we dat we veel sneller waren op het water.”
Pascal Lucker (Viking Venlo): “We hebben contact met iemand die bij een subtropisch zwembad werkt. Omdat daar ook een golfslagbad is, kun je bij de eskimoteertraining kiezen voor een extra uitdaging. In een golf eskimoteren voelt natuurlijk anders dan op vlak water. Zeker voor de wildwatervaarders is dat een leuke extra dimensie.”
Bert Onnekes (Beatrix): “Wij huren om de week een 50-meterbad. Daar wordt eskimoteerles gegeven door mensen uit onze toergroep, die ook wat ervaring met wildwater hebben. We zetten daarnaast banen af zodat mensen kunnen zwemmen. Kano’s hoeven we niet te vervoeren, we kunnen ze de hele winter in een rek bij het zwembad leggen. Het zwembad delen we samen met kanovereniging Gennepermolen. Dat werkt heel goed. We zoeken steeds meer naar dat soort samenwerkingen met andere clubs in Eindhoven.”
Michiel de Ruyter / EKV Beatrix