Door de Blauwe Vlag kijk je anders naar de vereniging

De internationale milieuonderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan stranden en jachthavens die bewezen schoon en veilig zijn. Het is goed om te zien dat er ook dit jaar weer een toename is bij havens die de Blauwe Vlag mogen hijsen.

12 mei 2021

Met de zomer in aantocht letten we op de Blauwe Vlag, want je weet één ding zeker: kom je bij een jachthaven of een strand met de Blauwe Vlag, dan is het water schoon en veilig. Deze internationale milieuonderscheiding wordt jaarlijks toegekend aan stranden en jachthavens die bewezen schoon en veilig zijn. Om dit keurmerk te voeren, moeten de genomineerden aan een aantal belangrijke criteria voldoen zoals schoon (zwem)water, goede sanitaire voorzieningen en een hoge mate van veiligheid. De Blauwe Vlag is één jaar geldig en elk jaar wordt opnieuw aan de hand van controles bekeken of de havens en stranden nog aan de eisen voldoen.

De Blauwe vlag krijg je niet zomaar, je moet er iets extra’s voor doen. De meeste verenigingen hebben over het algemeen duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Helpt het om de Blauwe Vlag aan te vragen als erkenning van die inspanningen? De voorzitter van KWV De Kaag, Max Blom, vindt van wel: “Als vereniging willen wij kwaliteit uitstralen. De Blauwe Vlag is de standaard. Daarom hebben we de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de faciliteiten en hopen we op meer passanten door de Blauwe Vlag.”

 

De Blauwe Vlag jaagt verduurzaming aan

Het doel van het Blauwe Vlag programma is om overheden, ondernemers en recreanten blijvend te betrekken bij de zorg voor schoon en veilig water, mooie natuur en een gezond milieu. Volgens Blom draagt de Blauwe Vlag ook bij aan duurzame ontwikkelingen bij KWV De Kaag. “Verduurzaming staat hoog op ons lijstje, zo zijn plannen met zonnepanelen en een elektrische pont in een vergevorderd stadium.”

 

"Door de Blauwe Vlag kijk je anders naar de vereniging"

Elke Nederlandse jachthaven kan zich bij het secretariaat van Blauwe Vlag Nederland aanmelden om in aanmerking te komen voor de Blauwe Vlag. Na de aanvraag wordt de haven bezocht door een inspecteur. Deze controleert of alles wat in de aanmelding is aangegeven ook klopt met de werkelijkheid. Het Watersportverbond maakt onderdeel uit van de jury die jaarlijks de Blauwe Vlag uitreikt. Het is goed om te zien dat er ook dit jaar weer een toename is bij havens die de vlag mogen hijsen. Max Blom roept verenigingen dan ook op om vooral die aanvraag te doen. “Ga ervoor. Door de exercitie zijn we anders naar havens gaan kijken. Wij zijn nu veel meer overtuigd van de kracht van ons product. Bovendien zorgt het ook voor extra vereniging trots onder de leden.”

Meer informatie over de aanvraag en de criteria lees je hier

 

Rob Brinkel (l), bestuurslid Havens en Opstallen KWV de Kaag, ontvangt de Blauwe vlag van Erik van Dijk, directeur Stichting de Blauwe Vlag.
Rob Brinkel (l), bestuurslid Havens en Opstallen KWV de Kaag, ontvangt de Blauwe vlag van Erik van Dijk, directeur Stichting de Blauwe Vlag.

Deel dit artikel:

De partners van het Watersportverbond